p

Tanskan valtakunnansyyttäjä haluaa vankeustuomion aktivisteille ilmastokokouksen mielenilmauksesta

Kaksi Greenpeacen aktivistia astuivat 17.12.2009 Christiansborgin linnaan Tanskan kuningattaren järjestämille juhlaillallisille. Illallisille oli kutsuttu 120 valtionpäämiestä, jotka osallistuivat epäonnistuneeseen Kööpenhaminan ilmastokokoukseen. Aktivistit levittivät punaisella matolla banderollin, jossa luki englanniksi ”poliitikot puhuvat, johtajat toimivat”. Tanskan valtakunnansyyttäjä on ilmoittanut nostavansa syytteen 11 aktivistia vastaan. Greenpeace pitää syytteitä kohtuuttomina suhteessa rauhanomaiseen mielenilmaukseen.

Syytteet koskevat luvatonta tunkeutumista, asiakirjojen väärentämistä ja viranomaisena esiintymistä. Valtakunnansyyttäjä vaatii vankeustuomiota. Aktivisteja syytetään myös loukkauksesta kuningatarta kohtaan. Syyte loukkauksesta kuningatarta kohtaan voidaan nostaa vain oikeusministerin päätöksellä. Syytteen nosto on erikoista, sillä tätä rikoslain pykälää ei ole koskaan aiemmin käytetty.

”Otan minkä tahansa oikeutetun rangaistuksen vastaan pystyssä päin, mutta nämä ovat vakavia syytteitä ja täysin suhteettomia rauhanomaiseen protestiimme nähden. Me halusimme kertoa valtionpäämiehille, että heidän on toimittava ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi”, sanoo Nora Christiansen, yksi syytetyistä. ”Tällaisten syytteiden uhkakin estää muita ottamasta osaa rauhanomaisiin mielenilmauksiin, jotka ovat olennainen osa mitä tahansa tervettä demokratiaa”, Christiansen lisää.
Torstai-iltana 17.12.2009 kun Kööpenhaminan ilmastoneuvottelut olivat jumiutuneet, kolme aktivistia, jotka esittivät “Luonnollisen Kuningaskunnan” valtionpäämiestä, hänen vaimoaan ja turvamiestä astuivat Christiansborgin linnan punaiselle matolle ja sisään rakennukseen, jossa Tanskan kansankäräjät kokoontuvat. Christiansborgissa järjestettiin tuolloin illalliset, joita kuningatar emännöi. Sisään päästyään aktivistit levittivät banderollin, jossa luki englanniksi ”poliitikot puhuvat, johtajat toimivat”. Christiansen ja kaksi muuta aktivistia pidätettiin, ja he olivat vangittuina lähes kolme viikkoa. Kuva:  Greenpeace/Bas Beentjes
 
”Viime viikkojen tapahtumat maailmalla muistuttavat meitä, että tarve taata oikeus rauhanomaisen mielenilmaisuun on selvempi kuin koskaan”, sanoo Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo.

“Tanska on laajasti tunnettu nykyaikaisena demokratiana. Jos Tanskan hallitus pitää kiinni suhteettomista rangaistuksista näille rauhanomaisille aktivisteille, se ei ainoastaan vaaranna omaa mainettaan, vaan asettaa kyseenalaiseksi tavallisten ihmisten oikeuden seistä periaatteidensa takana”, Naidoo jatkaa. ”Todellinen rikos on maailman johtajien jatkuva epäonnistuminen ilmaston suojelemiseksi.”

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.