p

Singaporen Nesteen jalostamo kiihdyttää sademetsätuhoa

Neste Oil vihkii tänään käyttöön uuden biodieseljalostamon Singaporessa, joka ylittää yli kaksi kertaa Nesteen Porvoon kahden biodieseljalostamon tuotantokapasiteetin.

”Neste Oilin palmuöljyseikkailun myötä Suomi lähtee toden teolla mukaan sademetsien tuhoamiseen. Neste Oilin uusi laitos Singaporessa lisää välittömästi biopolttoaineiden raaka-aineiden, kuten palmuöljyn, kysyntää. Palmuöljyn kasvavan kysynnän takia raivataan sademetsää ja turvesoita etenkin Indonesiassa ja Malesiassa ”, sanoo Greenpeacen metsävastaava Matti Liimatainen.

Neste Oilista tulee tänä vuonna yksi maailman eniten palmuöljyä käyttävistä yrityksistä. Porvoon sekä Singaporen ja myöhemmin tänä vuonna avattavan Rotterdamin NExBTL-jalostamojen yhteenlaskettu kapasiteetti on noin kaksi miljoonaa tonnia vuodessa, ja yhtiön mukaan raaka-aineena käytetään enimmäkseen palmuöljyä. Tähän asti maailman suurin palmuöljyn käyttäjä on ollut kansainvälinen elintarvikejätti Unilever 1,5 miljoonalla tonnilla.

Greenpeace kehottaa Indonesian hallitusta suojelemaan kaikki turvemaat ja toteuttamaan pitävän hakkuukiellon, jolla pysäytetään metsien muuttaminen plantaaseiksi. Euroopan unionin on myös tarkennettava uusiutuvan energian direktiivin kestävyyskriteerejä niin, että biopolttoaineiden elinkaaren aikaisia ilmastopäästöjä laskettaessa epäsuorat maankäyttövaikutukset otetaan huomioon.

”Kun viljelymaata tarvitaan polttoainetuotantoon, ruuan tuottamiseen on raivattava uutta viljelymaata muualta. Sademetsien ja turvesoiden raivauksesta aiheutuvat ilmastopäästöt on huomioitava, kun lasketaan biopolttoaineiden hiilitasetta. Jos biopolttoaineiden käyttö kasvaa uusiutuvan energian direktiivin tavoitteiden mukaan, maailmassa tarvitaan 69 000 neliökilometriä uutta viljelymaata”, Liimatainen sanoo.

YK:n ympäristöohjelma UNEP:n mukaan suurin osa uusista palmuviljelmistä raivataan sademetsiin. EU:n biopolttoainepolitiikan maankäyttövaikutuksia arvioivien tuoreiden tutkimusten mukaan palmuöljyn polttoainekäyttö johtaa väistämättä uusien viljelmien raivaamiseen metsiin ja suoalueille. Lukuisten tutkimusten mukaan kasviöljyistä valmistettujen biopolttoaineiden ympäristövaikutukset ja kasvihuonepäästöt ovat pahempia kuin fossiilisen polttoaineen, jota niiden on tarkoitus korvata. Helmikuun alussa julkaistun raportin mukaan Malesian suosademetsiä raivataan kasvavan palmuöljyn tuotannon takia nyt nopeammin kuin koskaan aikaisemmin.

”Neste Oilin on myös kannettava vastuunsa ja luovuttava ruokaöljyjen polttamisesta auton moottorissa”, Liimatainen sanoo.

Greenpeacen aktivistit päivystävät aamupäivällä Helsingissä Neste Oilin huoltoasemalla ja Sörnäisten rantatien yli kulkevalla sillalla. Huoltoaseman lipputangossa hirtetty orankinukke kuvaa Neste Oilin aiheuttamaa sademetsätuhoa ja autoilijoille jaetaan palmuöljydieselistä kertovia esitteitä. Sillalle levitettyjen banderollien viesti on: palmuöljydiesel − sademetsätuho.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.