p

Räjähdys Fukushiman ydinvoimalassa ja Japanin tsunami

26.8.2011 Fukushiman säteily vastaa 168:aa Hiroshiman pommia

Japanin hallitus arvioi torstaina (25.8), että Fukushiman ydinvoimalasta on vuotanut ympäristöön radioaktiivista cesiun-137:ää joka säteilymäärältään vastaa 168:aa Hiroshiman ydinpommia.

Maaliskuun 11 tapahtuneen maanjäristyksen ja tsunamin tuhonneista ydinvoimaloista on hallituksen arvion mukaan vuotanut 15 000 terabecquerelia cesium-137:ää. Toisen maailmansodan aikaisessa "Little Boy" ydinpommissa säteilyn määrä oli 89 terabecquerelia.

Maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen evakuoitiin kaikki ihmiset 20 kilometrin säteellä Fukushiman ydinvoimalasta. Hallituksen äskettäin tekemä selvitys osoitti, että jotkut alueet 20 km:n suojavyöhykkeellä ovat säteilyn saastuttamia ja säteily vastaa yli 500 millisievertiä vuodessa, joka ylittää 25 kertaisesti hallituksen asettaman vuosittaisen turvarajan.

Aiheesta lisää englanninkielisessä Japan Today lehdessä »»

20.6.2011 YLE: Tuore raportti kertoo Fukushiman ensihetkien kaaoksesta

Fukushiman ydinvoimala oli niin valmistautumaton suuronnettomuuteen, että työntekijöiden oli pakko hakea hätäohjeet toisesta rakennuksesta ja lainata välineistöä urakoitsijalta, kertoo uusin onnettomuudesta julkistettu Tepco:n laatima raportti, kirjoitetaan Ylen uutisessa.

Raportti kuvailee onnettomuuden ensihetkien kaaosta ja yhä epätoivoisemmaksi käyvää taistelua Fukushiman ykkösvoimalan reaktoreiden suojelemiseksi. Maaliskuun 11. päivänä sattunut massiivinen maanjäristys ja sitä seurannut tsunami tuhosivat voimalan jäähdytysjärjestelmät, mikä aiheutti lopulta kolmen reaktorin ytimen sulamisen.

Kun ykkösreaktorin jäähdytysjärjestelmä lakkasi toimimasta kahden tunnin kuluttua maanjäristyksestä, työntekijät yrittivät pumpata järjestelmään vettä palopumpulla. Pumppu oli kuitenkin rikki, eikä voimalan paloauto päässyt yksikön lähelle, koska ajotie oli tukkeutunut tsunamin vuoksi.

Lopulta työntekijät joutuivat rikkomaan voimala-alueen portin, jotta paikalle saatiin ulkopuolinen paloauto. Kun vettä lopulta saatiin pumpattua tuntikausien jälkeen, se oli jo myöhäistä - ydin oli jo sulanut, kerrotaan uutisessa.

Voimalarakennukseen menevien työntekijöiden oli pakko suojata itsensä suojavarustein säteilyä vastaan. Suojavarusteita säilytettiin kuitenkin viiden kilometrin päässä voimalasta. Kesti yli tunnin, ennen kuin työntekijöillä oli asianmukaiset suojavarusteet. Kahdeksan työntekijää altistui korkealle määrälle säteilyä.

Japanin hallitus julkaisi aiemmin tässä kuussa raportin, jonka mukaan tuhot ja säteilymäärät Fukushiman onnettomuudessa olivat vakavampia kuin aiemmin oletettiin.

18.6.2011 HS Fukushiman puhdistustyöt keskeytettiin säteilytason noustua

Radioaktiivisen veden puhdistaminen Fukushiman turmaydinvoimalassa Japanissa keskeytettiin lauantaina. Työt jouduttiin keskeyttämään vain muutama tunti niiden aloittamisen jälkeen, kun säteilytasot kohosivat odotettua nopeammin.  Lue Hesarin sivulta loput »»

18.5.2011 Busby: Fukushiman reaktoreissa riehuu radioaktiivinen helvetti

Aikaisemmin (viime viikolla [NHK]) vahvistettiin, että Fukushimassa ykkösreaktorin polttoaine sauvat olivat sulaneet. Nyt on merkkejä myös siitä, että kahden muun reaktorin polttoaine sauvat olisivat sulaneet. Todennäköisesti jäähdytysvettä ei ole saatu riittävästi reaktoreihin josta syystä sulaneiden polttoainesauvojen kuumuus on aiheuttanut reiän tai reikiä paineastioihin. RT:n videolla professori Christopher Busby:n haastattelu, josta saa jonkinlaisen käsityksen tilanteen vakavuudesta.

4.4.2011 YLE: Tepco päästää tonneittain saastunutta vettä mereen

Ydinvoimayhtiö Tepco on aloittanut radioaktiivisen veden päästämisen mereen. Tarkoitus on laskea11 500 tonnia radioaktiivista vettä mereen ja näin yrittää vapauttaa varastotilaa vielä pahemmin saastuneelle vedelle. Laitoksella etsitään samaan aikaan vuotokohtaa, josta pääsee läpi radioaktiivista vettä. Säteilyvuotoa ei ole toistaiseksi kyetty tukkimaan, kertoo YLE uutiset.

2.4.2011 YLE: Fukushimassa löytyi radioaktiivisen veden vuotokohta

YLE uutisen mukaan Japanissa Fukushiman ydinvoimalan rakenteista on löytynyt halkeama, josta valuu radioaktiivista vettä mereen. Merestä voimalan edustalta on jo pitkään mitattu korkeita säteilytasoja, mutta on ollut epäselvää, mistä säteily pääsee mereen. Voimalayhtiö Tepco kertoo, että nyt löytynyt vuotokohta on voimalan kakkosyksikön yhteydessä.

Fukushiman ydinvoimalan laitosalue (31.3.2011)

Tuho on täydellinen. Maanjäristys oli voimakkuusarvioiden mukaan suurimmasta Japaniin osuneesta maanjäristyksestä (9,0 magnitudia), sen jälkeen kun seismologiset mittaukset on aloitettu. Myös tsunamiaaltojen ilmoitettiin olevan 10 metriä korkeimmillaan.


31.3.2011 HS: Säteilyn määrä kasvaa yhä meressä Fukushiman edustalla

Japanissa säteilymäärät merivedessä Fukushiman vaurioituneen ydinvoimalan edustalla ovat nousseet edelleen. Radioaktiivista jodia on kertynyt mereen jo liki 4 400 kertaa sallittua rajaa enemmän. Kyseessä on tähän mennessä suurin merivedestä mitattu pitoisuus Fukushiman luota, kerrotaan Hesarin uutisessa.


30.3.2011 YLE: Meriveden radioaktiivisuus kasvaa yhä Fukushimassa

Meriveden radioaktiivisuus ylittää sallitut arvot 3 355-kertaisesti Fukushiman tuhoutuneen ydinvoimalan edustalla, kertoo YLE uutiset. Voimalan edustan merivedestä löytyi runsaasti säteilevää ainesta jo lauantaina. Maanantaina säteilyarvot laskivat hieman, mutta keskiviikkoaamun lukema on jälleen ennätyksellisen suuri.

27.3.2011 YLE: Säteilytaso noussut voimakkaasti Fukushiman reaktorissa - työntekijät evakuoitu

YLE uutisen mukaan Fukushiman onnettomuusydinvoimalan kakkosreaktorin työntekijät on evakuoitu korkean radioaktiivisuuden vuoksi, kertoo voimalayhtiö Tepco. Sen mukaan reaktorin turbiinihalliin kertyneen veden radioaktiivisuus noussut kymmenmiljoonakertaiseksi normaaliin verrattuna.

26.3.2011 Uusia Ilmakuvia Fukushiman ydinvoimalasta
Klikkaa kuva suuremmaksi
25.3.2011 YLE:  Säteilytaso koholla 30 kilometrin päässä Fukushimasta

Ylen artikkelin mukaan Japanissa Fukushiman onnettomuusydinvoimalan lähialueella on jälleen mitattu korkeita säteilytasoja, kertoo uutistoimisto Kyodo. Viranomaisten mukaan 30 kilometrin päässä voimalasta saa vuorokaudessa säteilyannoksen, joka ylittää luonnon taustasäteilylle asetun vuosittaisen rajan. Niinpä Japanin hallitus kehottaa 30 kilometrin säteellä voimalasta asuvia ihmisiä lähtemään alueelta vapaaehtoisesti.

Japanin tsunamikatastrofin virallinen kuolonuhrien määrä noussut jo 10 000:een. Lisäksi kateissa on 17 500 ihmistä.

23.3.2011 Japanin ydinvoima painajainen 

Maanjäristyksen ja tsunamin aiheuttaman Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen säteilytasot ovat nousseet paikoin Japanissa 1600 kertaa normaalia suuremmiksi, kertoo Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA). Fukushiman ydinvoimalan jäähdytystyöt on keskeytetty korkeiden säteilyarvojen vuoksi. Samalla ydinkriisissä on herännyt pelko siitä, että ydinkatastrofi voi tuhota koko maan. Japani on ainoa valtio, joka koskaan on kokenut ydinaseen seuraukset. Japanissa muistetaan kauhulla Nagasakin tapahtumat 65 vuotta sitten.

23.3.2011  HS: Fukushiman kakkosreaktorissa työt keskeytetty

Hesarin artikkelin mukaan jäähdytystyöt Japanin maanjäristyksessä kärsineen Fukushiman ydinvoimalan kakkosreaktorissa on keskeytetty korkeiden säteilyarvojen vuoksi, ja työntekijät vetäytyivät reaktorilta säteilyarvojen noustessa varalliseksi luokitellulle tasolle. Voimalassa työskentelee satoja ihmisiä. Myös ykkösreaktorin painesäiliön lämpö on noussut tänään lähes 400 asteeseen, vaikka se on suunniteltu kestämään vain reilut 300 astetta. Japanin hallinto ei aio laajentaa ydinvoimalan ympärille määrättyä 20 kilometrin evakuointialuetta.

22.3.2011  STUK:  Fukushiman päästöt näkyvät jo ruoassa        

Japanin viranomaisilta ja Kansainväliseltä atomienergiajärjestöltä, IAEAlta on saatu mittaustuloksia radioaktiivisten aineiden laskeumasta Japanin eri osissa, elintarvikkeiden radioaktiivisuudesta ja radioaktiivisuudesta Fukushiman voimalaitoksen lähialueen merivedessä.

Suurin laskeuma Fukushiman eteläpuolella

Laskeuman radioaktiivisen jodin (jodi-131) pitoisuudet vaihtelevat muutamasta sadasta aina noin 90 000 becquereliin neliömetrillä. Suurimmat laskeumamäärät on mitattu Ibarakin maakunnassa Fukushiman eteläpuolella, sekä Yamakatan alueella Fukushiman läänin pohjoispuolella. Tokion alueella laskeuma on 2900 becquereliä neliömetrillä.

Vastaavasti cesiumpitoisuudet ovat olleet viidesosasta kymmenesosaan jodipitoisuuksista eli 13 000 becquereliä neliömetrillä Ibarakissa ja 560 Tokion alueella.

Lehtivihannesten ja maidon pitoisuudet olivat paikoin suuria

20.–22.3. otetussa juomavedessä jodipitoisuudet vaihtelivat muutamasta becquerelistä 58 becquereliin litrassa. Veden cesium-pitoisuudet olivat pienempiä.

Maidon jodipitoisuudet vaihtelivat vastaavasti muutamasta kymmenestä yli 5000 becquereliin litrassa. Suurimmat pitoisuudet olivat Fukushiman läänin alueella kerätyssä maidossa.

Euroopan unionin maidolle asettama toimenpidetaso onnettomuuden varalta on 500 becquereliä litrassa jodille ja 1000 becquereliä cesiumille.

Myös erilaisia vihanneksia ja marjoja kuten sipuli, kaali, kurkku, maissi, tomaatti, pinaatti salaatti ja mansikka on mitattu. Lehtivihannesten ja sipulin sekä jodi- että cesiumpitoisuudet olivat suuria, reilusti yli elintarvikkeille asetetun raja-arvojen Fukushiman ja sen lähellä olevien läänien alueella. Suurimmat pitoisuudet olivat pinaattinäytteissä, yli 50 000 becquereliä jodia kilossa ja vastaavasti cesiumia noin 2000 becquereliä kilossa.

Fukushiman edustan merivesissä on mitattu suuria jodi- ja cesiumpitoisuuksia

Merivedessä Fukushiman laitosten edustalla, sadan metrin päässä jäähdytysveden purkuaukosta on mitattu jodipitoisuuksia, jotka ylittävät 5000 kilobecquereliä kuutiometrissä (= 5000000 Bq/m3). Cesiumpitoisuudet ovat olleet 1500 kilobecquereliä kuutiossa. Lukuja voi verrata Itämeren veden cesiumpitoisuuteen, joka on noin 0,05 kilobecquereliä kuutiossa vettä.

Etäämpänä Fukushiman voimalaitoksesta radioaktiivisten aineiden pitoisuudet laimenevat. 16 kilometrin päässä jodimäärä oli 600 kilobecquereliä kuutiossa merivettä. Tällaisia pitoisuuksia mereen ei voi tulla laskeuman kautta, vaan mereen on päässyt hyvin radioaktiivista vettä voimalaitoksilta.


21.3.2011 STUK:  Säteilytilanne Japanissa

Fukushiman voimalaitosalueella säteilyn aiheuttamat annosnopeudet ovat edelleen korkeita, keskimäärin 2000 mikrosievertiä tunnissa (mikroSv/h). Ibarakin maakunnassa, joka sijaitsee Fukushiman ja Tokion välimaastossa, noin 80 kilometriä Tokiosta pohjoiseen, mitattiin sunnuntai-iltana Suomen aikaa kohonneita ulkoisen säteilyn annosnopeuksia. Yön aikana annosnopeudet laskivat noin 0,5–1 mikrosievertiin tunnissa. Normaali taustasäteilyn taso Japanissa on keskimäärin alle 0,1 mikroSv/h.

Tokion alueella, noin 250 kilometriä Fukushimasta ei toistaiseksi ole havaittu kohonneita annosnopeuksia.

20.3.2011 STUK: Fukushimassa säteilytasot edelleen korkeita

Fukushiman voimalaitoksen alueella säteilytasot sunnuntaina 20.3.2011 ovat edelleen korkeita. Voimalaitosalueella säteilyn aiheuttamat annosnopeudet ovat keskimäärin noin 3000 mikrosievertiä tunnissa (mikroSv/h). Normaali taustasäteilyn taso Japanissa on keskimäärin alle 0,1 mikroSv/h.

Annosnopeudet pienenevät siirryttäessä laitosalueelta kauemmaksi ja ovat sadan kilometrin etäisyydellä noin yksi mikrosievert tunnissa tai sitä pienempiä. Säteilytasot 50-60 kilometriä voimalaitokselta luoteeseen ovat noin 5 mikroSv/h. Tokion alueella, noin 250 kilometriä Fukushimasta annosnopeudet ovat normaalin taustasäteilyn tasolla, noin 0,05 mikroSv/h.

Lauantain aikana Fukushima Dai-ichi -ydinvoimalaitoksen sähkökojeistoiltaan vähiten vaurioituneelle kakkosyksikölle saatiin vedettyä sähkökaapeli. Yritykset ulkoisen sähkön saamiseksi laitosyksiköille 1-6 ovat jatkuneet sunnuntaina.

Kuutosyksiköllä on kaksi varavoimadieselgeneraattoria käyttökunnossa, ja niitä voidaan käyttää sähkönsyöttöön viitos- ja kuutosyksiköille. Dieselgeneraattorien avulla on viitos- ja kuutosyksiköiden polttoainealtaita kyetty jäähdyttämään ja niiden lämpötilat ovat laskeneet.

Kolmos- ja nelosyksiköillä käytetyn polttoaineen altaisiin on ruiskutettu lisää vettä polttoaineen peittämiseksi ja säteilytasojen pienentämiseksi. Kolmosyksikön suojarakennuksen paine on ollut nousussa. Välitöntä tarvetta paineenalennukselle ei ole.

Kaikkien laitosyksiköiden polttoainealtaissa on polttoainetta, mutta ykkös- ja kakkosyksikön altaiden tilanteesta ei toistaiseksi ole saatu tietoa.

Laitosyksiköiden 1, 2 ja 3 reaktoreihin sekä yksiköiden 1 ja 3 suojarakennuksiin on ilmoitettu pumpattavan merivettä. Yksikön 2 suojarakennukseen ei viimeisimmän tiedon mukaan vettä enää pumpattaisi.

18.3.2011 Viikko järistyksestä, kuolonuhreja Japanissa yli 6500

Viikko järistyksen jälkeen kuolonuhreja on löytynyt jo yli 6500. Kadonneita on edelleen yli 10 000 joten uhrien määrän arvioidaan nousevan vielä huomattavasti. Koben maanjäristyksessä kuoli 6434 henkilöä.

18.3.2011 YLE (klo 7.20) Fukushiman nelosreaktorissa suuria ongelmia - säteily hidastaa jäähdytystöitä
Korkea säteilytaso hidastaa Fukushiman ydinvoimalan jäähdytystöitä. Työt ovat sujuneet odotettua hitaammin eikä alueelle vedettävää varavoimakaapelia ole saatu valmiiksi. Säteilyturvakeskuksen mukaan eniten ongelmia näyttäisi olevan voimalan nelosreaktorissa.

Fukushiman ydinvoimalan kakkos-, kolmos- ja nelosreaktoreista nousee edelleen ajoittain savua ja höyryä. Kolmos- ja nelosreaktoreiden käytetyn polttoaineen altaiden kanssa on suuria ongelmia.

17.3.2011 TS: Fukushimasta ehkä Tshernobylin veroinen lähilaskeuma
Fukushiman ydinkatastrofista voi pahimmassa tapauksessa seurata voimalan lähialueille yhtä voimakas ydinlaskeuma kuin Tshernobylin onnettomuudessa, arvioi Säteilyturvakeskus. Laskeumat eivät kuitenkaan voi levitä yhtä laajalle kuin Tshernobylin tapauksessa.

17.3.2011 klo 14.59 HS: Kaksi japanilaista ydinvoimayhtiötä ilmoitti keskeyttävänsä uusia ydinvoimaloita koskevat projektinsa. Fukushiman voimalan omistajan Tepcon oli määrä aloittaa uuden voimalansa rakentaminen ensi kuussa. Electric Power Development on keskeyttänyt uuden voimalansa kolme vuotta kestäneet rakennustyöt. Sen oli määrä valmistua vuonna 2014.

15.3.2011 Fukushiman kakkosreaktori poksahti

(klo 8.20) Varhain tiistai aamuna kuultiin räjähdys Fukushiman kakkosreaktorista. Räjähdys tapahtui klo. 06.10. Se oli jo kolmas Fukushiman voimalassa sattunut räjähdys.

Toistaiseksi ydinturvallisuusviranomaisilla ei ole yksityiskohtaisia tietoja tapahtuman kulusta.

Ihmisiä on kehotettu poistumaan 20 kilometrin säteellä voimalasta. 30 kilometrin säteellä olevia on pyydetty suojautumaan sisätiloihin.

(klo 14.40) Japani on varoittanut, että radioaktiivisuus maanjäristyksen vahingoittaman Fukushiman ydinvoimalan liepeillä on kasvanut merkittävästi. Uutisten mukaan ionisoivan säteilyn annosnopeus Fukushiman voimala-alueella Japanissa nousi enimmillään 400 – 600 millisievertiin tunnissa. Tokyo Electric Power Company on evakuoinut työntekijöitä laitosalueelta. Myös Tokion alueella on mitattu kohonneita sätelypitoisuuksia.

STUK:in mukaan voimakas paikallinen säteily saattaa olla lähtöisin käytetyn polttoaineen altaasta. Allas sijaitsee Fukushiman ydinvoimalan nelosreaktorissa, joka on ollut poissa käytöstä viime marraskuusta asti. Nelosreaktorissa oli kuitenkin varhain aamulla tulipalo.

Japanin tuhoalueilta on evakuoitu lähes 450 000 ihmistä. YLE uutiset »»

14.3.2011 Fukushimassa uusi räjähdys

(klo 14,50) Fukushiman ydinvoimalan kakkosreaktorissa polttoainesauvat ovat paljastuneet kokonaan, kertoo uutistoimisto Jiji. Ytimen sulamisen mahdollisuutta ei voida sulkea pois, sanoo voimalayhtiö Tepco. Vedenpinta reaktorissa laski tilapäisesti erittäin alas. Reaktoria yritetään jäähdyttää merivedellä. Reaktorin ytimessä sijaitsevia radioaktiivisia polttoainesauvoja pitää jäähdyttää jatkuvasti vedellä. Jos vesi ei kierrä, sauvat ylikuumentuvat ja voivat sulaa, kertoo YLE uutiset sivullaan.

(klo 10.40) Myös kakkonen on vaikeuksissa. Jäähdytysjärjestelmät on pysäytetty ja veden taso laskee Fukushiman ydinvoimalan kakkosreaktorissa, kertoo Tekniikka&Talous. Voimalan omistavan Tokyo Electric Powerin (Tepco) mukaan reaktori ei ole vahingoittunut. T&T:n artikkelin mukaan seitsemän ihmistä on kateissa.

(klo 9.00) Nyt räjähti Fukushima 3. Tiettävästi 11 ihmistä loukkaantui. Reaktorin suojarakennus ei tietojen mukaan vaurioitunut. Japanin viranomaiset ovat kertoneet, että ykkös- ja kolmosreaktorien ytimissä on saattanut tapahtua sulamista.


Räjähdys Fukushiman ydinvoimalassa 12.3.2011


Fukushiman ydinvoimalassa on tapahtunut räjähdys. Ydinvoimayhtiö TEPCO tiedottaa neljän ihmisen loukkaantuneen räjähdyksessä. Yhtiön mukaan alueella oli jälkijäristys räjähdyksen sattuessa.

Räjähdys sattui tänään 12.3.2011 noin kello 15.30 paikallista aikaa. Säteilyturvakeskuksen saamien tietojen mukaan reaktorin suojarakennus ei olisi vaurioitunut räjähdyksessä. Suojarakennuksen eheyden varmistamiseksi suojarakennuksesta on laskettu lievästi radioaktiivista höyryä ympäristöön.

Japanin tsunami 11.3.2011


Japanin pohjoisosassa tapahtui 8,9 magnitudin maanjäristys perjantaina 11.3.2011 klo 7.46 Suomen aikaa. Järistys aiheutti tsunamin Japanin rannikolla ja aaltojen korkeus oli jopa 10 metriä, aiheuttaen valtavaa tuhoa.

Katso Japanin maanjäristyksien tämän hetken tilanne. 

Kuvassa maanjäristykset 12.3.2011. Kuvaa klikkaamalla pääset päivittyvälle sivulle.


Fukushima ennen

Fukushima jälkeen

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.