p

Pohjoisen napajäätikön jääpeite ennätyksellisen pieni

Pohjoisen jäämeren jääpeite oli laajuudeltaan helmikuussa ennätyksellisen pieni. National Snow and Ice Data Center:in mukaan merijään pinta-ala oli yhtä pieni helmikuussa 2005. Merijään laajuus oli erityisen alhainen Itä- ja Koillis-Kanadan edustalla Labradorinmeressä ja St. Lawrencen lahdessa. Sen sijaan lunta oli paljon eri puolilla pohjoista pallonpuoliskoa.

Pohjoisen jäämeren jääpeite oli helmikuussa 2011 14,36 miljoonaa neliökilometriä. Vaikka jääpeite pienenee vähemmän talvella kuin kesällä, on jääpeitteen laajuudessa talvella trendi alaspäin selvä. Vuosina 1979-2000 keskimäärin laajuus oli 15,64 miljoonaa neliökilometriä. Vuodesta 1979 vuoteen 2003 keskiarvo oli 15,60 miljoonaa neliökilometriä. Joka vuosi vuodesta 2004 on helmikuussa keskimäärin ollut 15 miljoonaa neliökilometriä.

Vaikka jääpeite kasvoi helmikuussa, jääpeitteen laajuus pysyi epänormaalin alhaisena. Ilman lämpötilat arktisella alueella olivat 2-4 astetta tavanomaista korkeampia. Grönlannin itärannikon ja pohjoisnavan välillä ilman lämpötilat olivat 5-7 astetta tavanomaista korkeampia.

2-6 astetta keskimääräistä kylmempää helmikuussa oli Pohjois-Euroopassa, osassa Venäjää ja joillakin Kanadan arktisilla alueilla.

Katso Pohjoisen napajäätikön jääpeitteen ajankohtainen tilanne täältä »»

Kuvaajissa jäätilanne 28.2.2011
Lähde: NSIDC

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.