Napajäätiköiden sulaminen kiihtyy

Etelämantereen ja Grönlannin jäätiköiden sulaminen on kiihtynyt viimeisten 20 vuoden aikana. Uusi tutkimus osoittaa, että näiden alueiden jään sulaminen on pian suurin syy merenpinnan nousuun.
Grönlannin jäätikkö sulaa nopeammin kuin Etelämantereen jäätikkö. Kuva: greenland.com
Satelliittitiedoista ja ilmastomalleista tutkijat ovat laskeneet, että molempien napajäätiköiden jään menetykset nostavat merenpintaa 1,3 mm vuosittain. Kaiken kaikkiaan merenpinta nousee noin 3 mm. vuodessa.

Jos nykyinen kehitys jatkuu, merenpinnan nousu on todennäköisesti huomattavasti suurempi kuin IPPC:n mallit ovat ennustaneet.

Vuonna 2006 Grönlanti ja Etelämanner menettivät jäätä yhteensä 475 Gt (gigatonnia - miljardia tonnia). Keskimäärin Grönlanti sulaa nyt 22 Gt enemmän vuodessa, kun taas suurempi ja kylmempi Etelämanner menettää 14,5 Gt vuosittain enemmän kuin ennen.

Jos näiden kahden napajäätikön sulaminen jatkuu, se voi nostaa keskimäärin 15 cm merenpinnan tasoa maailmanlaajuisesti vuoteen 2050 mennessä.

Saman suuruista nousua ennustetaan tulevan vuoristojäätiköiden sulamisen ja meriveden lämpölaajenemisen seurauksena.

Jos Grönlannin ja Etelämantereen sulaminen jatkuu samaa tahtia nostaa se merenpinnan tasoa 56 cm vuoteen 2100 mennessä.

IPPC ennusti vuonna 2007 merenpinnan nousevan 59 cm vuosisadan loppuun mennessä. Tämä ennuste oli todennäköisesti aliarvioitu, koska jäätiköiden ymmärtäminen oli riittämätöntä, jotta luotettavia arvioita olisi voitu tehdä.

Vuodesta 2007 useat muut tutkimusryhmät eri menetelmillä ovat todenneet, että yhdestä kahteen metriin merenpinnan nousu on todennäköisempi, millä olisi vakavia seurauksia saarivaltioille ja maille, joilla on matala rannikko, kuten Bangladesh.

Geophysical Research Letters julkaisee tutkimuksen lähipäivinä.

Lähde: BBC News

Aiheesta aikaisemmin:

Pohjoisen napajäätikön jääpeite ennätyksellisen pieni »»
Grönlannin jäätikkö suli ennätyksellisesti »»
Arktinen alue lämpenee ennätys vauhtia »»