p

Mitä Fukushimassa on tapahtunut

Ongelmat Fukushiman ydinvoimalassa ovat jatkuneet. Voimalan pääportilla on mitattu korkeita säteilylukemia.

Fukushiman I Daiichin voimalassa erittäin pahoja ongelmia, kertoo Greenpeace tiedotteessaan.
  • Viranomaisten mukaan Fukushiman II Dainin reaktorit saatu vakautettua
  • Fukushima I Daiichissa vakavia ongelmia kolmen reaktorin kanssa
  • Säteilytasot erittäin korkealla voimalan lähistöllä
Japanin viranomaisten mukaan Fukushima II:n (Daini) kaikki reaktorit on saatu vakautettua, eivätkä ne enää muodosta uhkaa.

Sen sijaa kriisi jatkuu Fukushima I:n (Daiichi) kolmessa reaktorissa. Tilanne on ilmeisesti pahin tällä hetkellä kakkosreaktorissa.

Viranomaiset ovat sanoneet keskittyvänsä estämään vetyräjähdyksen myös toisessa reaktorissa. Ensimmäisen ja kolmannen reaktorin ulommat suojarakennukset ovat räjähtäneet jo aiemmin, mutta niiden sisemmät suojarakennukset ovat ilmeisesti kunnossa.

Korkean paineen ja pienikokoisten putkien vuoksi toisen reaktorin jäähdyttäminen on osoittautunut hankalaksi ja raporttien mukaan polttoaine-elementit ovat paljastuneet kokonaan veden alta useamman kerran, mikä on erittäin todennäköisesti vaurioittanut polttoaine-elementtejä. Paineastiassa muodostuneita kaasuja on jouduttu päästämään suoraan ilmakehään.

21:25 Japanin aikaa Fukushima I:n pääportilta mitattiin 3130 mikro-Sievertiä säteilyä, mikä on korkein säteilylukema tähän mennessä ja 7000 kertaa suomalaisen keskimääräinen vuosittainen säteilyannos. Tällöin tuuli puhalsi etelään, kun taas pääportti on lounaassa voimalasta katsottuna. Todennäköisesti lukemat suoraan tuulen suunnassa olisivat olleet huomattavasti korkeammat.

Lukemat olivat vielä yli 300 mikro-Sievertissä viimeisimmässä mittauksessa kello 22:35 Japanin aikaa.

Greenpeacen mukaan korkeiden säteilymäärien syytä ei tiedetä, mutta ne saattavat johtua toisen reaktoriyksikön kaasujen päästämisestä suoraan ilmakehään. Jostain syystä mittauksia ei ole enää saatu aiemmin käytetyistä vakioiduista mittauspisteistä.

Tuulen pelätään kääntyvän yön aikana lounaaseen eli Tokioon päin.

****
YLE Uutiset 15.3.2011

Fukushiman ydinvoimalassa uusi räjähdys
Fukushiman ydinvoimalan kakkosreaktorissa on tapahtunut tiistaina räjähdys, kertovat Japanin ydinturvallisuusviranomaiset. Räjähdys oli jo kolmas Fukushiman ydinvoimalassa sattunut onnettomuus lauantain jälkeen. Säteilyturvakeskuksentietojen mukaan reaktorin suojarakennus on vaurioitunut.
Fukushiman kakkosreaktorin räjähdys sattui tiistaina noin kello 6.10 paikallista aikaa eli hieman kello 23:n jälkeen Suomen aikaa.
Fukushiman nelosreaktori sammutettu - säteilyn määrä vaarallinen
Japanin Fukushiman ydinvoimalasta vastaava Tepco sanoo, että ydinvoimalan nelosreaktorin tulipalo on saatu sammutettua. Japanin viranomaisten mukaan säteilyn määrä on kohonnut ihmiselle vaaralliseksi.
Japanin pääministeri Naoto Kan mukaan säteilyä leviää kaikkiaan neljästä Fukushiman reaktorista. Yksi reaktoreista vuotaa säteilyä noin 400 000 mikrosieverttiä tunnissa. Lisäksi pääministeri Kan varoitti, että uusien vuotojen riski kasvaa.
Asukkaat on evakuoitu 20 kilometrin säteellä reaktorista ja 30 kilometrin säteellä asuvia pyydetään pysymään sisätiloissa. Viranomaisten mukaan säteily ei leviä vaarallisina pitoisuuksina tätä kauemmas.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.