p

Luomu lääkkeeksi köyhyyteen ja nälkään

Tänä päivänä noin miljardi ihmistä kärsii aliravitsemuksesta. Ympäristön ja talouden kriisien syvetessä ruoan saatavuus heikentyy samalla, kun maailman väestö kasvaa. Nälkäongelma voidaan voittaa vain lisäämällä köyhimpien maiden väestöjen kykyä tuottaa oma ruokansa eli lisäämällä köyhimpien maiden pienviljelijöiden tuottavuutta.

Teolliselle maataloudelle ominaiset yhden viljelylajin jättiviljelmät, maatalouskoneet, keinolannoitteet ja torjunta-aineet soveltuvat huonosti kehitysmaiden pienviljelijöille sen lisäksi, että ne tuhoavat ympäristön. Sekä ruoan vallitseva teollinen tuotantotapa että sillä tuotettu ruoka ovat tavoittamattomissa maailman köyhiltä, joista osa elää jopa alle eurolla päivässä. Paikallisten pientuottajien varaan organisoitu luonnonmukainen (ja/tai ”agroekologinen”) tuotanto on tunnistettu nälkäongelman ratkaisuksi jo moneen kertaan ja nälkä on kova motivaattori - eli luomun kasvua ei voi estää. YLEllä vilahti hiljattain aihepiiriin liittyvä mielenkiintoinen tarina ”Entiset rikolliset perustivat Nairobin slummiin luomuviljelmän”.

Viime vuoden loppupuolella raporttinsa jättäneen (Jorma Ollilan vetämän) brändityöryhmän mielestä Suomen maataloustuotannosta vähintään puolet tulisi olla luomua vuoteen 2030 mennessä. Se lienee brändityöryhmän ehdotuksista viisaimmasta päästä.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.