p

Ilmastonmuutos osa laajempaa globaalimuutosta

Professori Wolfgang Lucht ei maalaile ruusuista kuvaa ihmiskunnan tulevaisuudennäkymistä. "Kööpenhaminan ja Cancúnin ilmastokokouksissa tehdyillä päätöksillä etenemme kohti 3-4 asteen lämpötilan nousua tällä vuosisadalla. Hiilidioksidipäästöt lisääntyvät edelleen, jopa nopeammin kuin pahimmissa skenaarioissa ennustettiin kymmenen vuotta sitten", Lucht sanoo. "Myös arktinen merijää sulaa ja merenpinta nousee arvioitua vauhdikkaammin."

Saksassa Potsdamin ilmaston vaikutuksia tutkivassa instituutissa työskentelevä Wolfgang Lucht vieraili tammikuussa Suomessa Suomen Akatemian Ilmastonmuutos – vaikutukset ja hallinta -tutkimusohjelman (FICCA) avajaisseminaarissa.

Luchtin mukaan kymmenen vuoden ajanjakso on toki tarkastelujaksona hyvin lyhyt, mutta toisaalta on havaittu, että ilmastonmuutoksen ongelmavyyhti on paljon monimutkaisempi kuin aikaisemmin on ymmärretty. Ilmastomalleja on rakennettu vasta 30–40 vuotta.

”Vuosia keskusteltiin siitä, onko ilmastonmuutos olemassa, nyt on jo aika miettiä sopeutumista siihen.”

Onko kasvulla rajoja?

"Olisi ehdottoman tärkeätä tutkia ympäristön mahdollisia tipping point -käännekohtia ilmaston lämmetessä – siis sellaisia kohtia, joista ei enää ole paluuta edeltävään tilaan", Lucht toteaa.

"Yksi sellainen on arktisen meren jääpeitteen sulaminen. Toinen on Grönlannin mannerjään sulaminen, joka jossain lämpötilassa etenee vääjäämättä ilman että sitä voi enää pysäyttää. Sulaminen kestää toki tuhatkunta vuotta, mutta prosessia laukaisevaa lämpötilaa emme tunne. Jotkut merkit viittaavat siihen, että lämpötila voi olla alhaisempi kuin olemme tähän asti uskoneet."

Luchtin mukaan Kööpenhaminassa ei saatu tulosta aikaan, koska poliittisesti hankalat talous- ja kehityskysymykset tulivat vastaan.

”Vaikka poliitikot eivät löydä ratkaisua, se ei tarkoita sitä, että globaalimuutos häipyisi itsestään. Meidän on edelleen löydettävä pitkän tähtäimen ratkaisuja peruskysymyksiin, kuten siihen, onko kasvulla rajoja? Jos on, johtaako niihin törmääminen geopoliittiseen epävakauteen? Miten voimme varmistaa modernin yhteiskunnan olemassaolon tulevaisuudessa?"

Yhteiskunta ja ympäristö kehittyvät yhdessä

"Geosfääri ja biosfääri ovat vaikuttaneet toisiinsa 3,5 miljardia vuotta. Ihmistoiminnan aikaansaama antrosposfääri tuli mukaan kuvioon 10 000 vuotta sitten. Se on nyt saavuttanut tason, jolla se vaikuttaa sekä geosfääriin että biosfääriin ja itse muuttuu takaisinkytkentöjen kautta", Lucht sanoo.

"Jos haluamme toimia, meidän pitää ensin ymmärtää miten järjestelmät toimivat kokonaisuutena. Yhteiskunta ja ympäristö kehittyvät yhdessä. Ilmaston lämpeneminen saattaa johtaa ympäristön romahdukseen, sitä emme tiedä. Mutta kehitys saattaa myös johtaa yhteiskunnan romahdukseen. Silti ihmiskunnan ainut suunnitelma on, että jatkamme yhä elintason ja kulutuksen kasvattamista."

Teksti: Harriet Öster
Kuva: Wolfgang Lucht  CV

Lähde: Klimaatti

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.