p

Ilmastoneuvottelut käyntiin Bangkokissa 5.–8.4.

Viralliset neuvottelut kansainvälisestä ilmastosopimuksesta jatkuvat 5.–8. huhtikuuta Bangkokissa, Thaimaassa. Kyseessä on ensimmäinen virkamiestason kokous viime joulukuussa Meksikon Cancúnissa pidetyn COP16-kokouksen jälkeen.

Neuvotteluissa jatketaan pyrkimyksiä saada aikaan kattava kansainvälinen ilmastosopimusjärjestelmä, joka mahdollistaisi sen, ettei maapallon lämpötila kohoa yli kahden asteen. Suomen ja Euroopan unionin tavoitteena on tasapuolinen neuvottelutulos, jossa ovat mukana kaikki eniten päästöjä aiheuttavat maat.

Cancúnissa saatiin aikaa varsin suuri määrä päätöksiä, jotka koskevat tulevan ilmastosopimuksen elementtejä. Kokouksessa päätettiin muun muassa perustaa uusi ilmastorahasto, edistää kehitysmaiden metsäkadon torjuntaa REDD+-aloitteen avulla sekä kehittää kaikkien maiden päästöjen raportointiin ja todentamiseen liittyvää seurantajärjestelmää. Keskustelut yksityiskohdista ja käytännön toteutuksesta kuitenkin jatkuvat vielä.

Neuvotteluja jatketaan myös tulevan ilmastosopimuksen oikeudellisesta muodosta ja vain osaa maita velvoittavan Kioton pöytäkirjan mahdollisesta toisesta velvoitekaudesta. Ensimmäinen velvoitekausi päättyy vuoden 2012 lopussa.

Bangkokin kokousta edeltää 3.-5. huhtikuuta kolme YK:n ilmastosopimussihteeristön järjestämää työpajaa, joissa käsitellään sekä teollisuusmaiden että kehitysmaiden tekemiä kansallisia päästövähennyssitoumuksia ja arvioidaan niiden vaikutusta koko maailman yhteenlaskettuihin päästöihin. Työpajoissa käsitellään myös kansainvälisen teknologiamekanismin perustamista. Teknologiamekanismin avulla kehitysmaat saavat entistä paremmin käyttöönsä päästöjen vähentämisessä ja sopeutumisessa tarvittavaa teknologiaa.

Kokousta jatketaan kesäkuussa Saksan Bonnissa, joten Bangkokista ei ole odotettavissa virallista lopputulosta. Seuraava ilmastosopimuksen ja Kioton pöytäkirjan osapuolikokous COP17-CMP7 järjestetään 28.11.–9.12. Etelä-Afrikan Durbanissa.

Lähde: YM

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.