p

Fukushimassa paine kasvoi vaarallisesti reaktorissa 1

Tilannetta Fukushiman ydinvoimalassa ei ole torstaihin mennessä saatu hallintaan. Paine kasvoi vaarallisesti reaktorissa 1. Jäähdytysjärjestelmiä ei ole edelleenkään saatu käyttöön. Lähialueella on altistuttu korkeisiin säteilyannoksiin.

Tilanne ydinvoimalalla

Paine reaktorissa 1 nousi edelleen. Paine oli noussut Japanin aikaa keskiviikkoillan 320 kPa:sta torstaiaamun 400 kPa:iin. Union of Concerned Scientists -järjestön mukaan paineastia alkaa vuotaa noin 450 kPa paineessa. Tämä aiheuttaisi merkittäviä radioaktiivisia päästöjä ja mahdollisesti vetyräjähdyksen.

Ydinpolttoaine reaktorissa 1 on kärsinyt eniten vahinkoa ylikuumenemisesta ja sen takia radioaktiivisuuden voi olettaa olevan korkea. Päätöstä radioaktiivisen höyryn päästämisestä paineen laskemiseksi odotetaan tänään torstaina.

Höyryä raportoitiin nousevan reaktoreista 1, 2, 3 ja 4 torstaiaamuna. Letkua meriveden pumppaamiseksi reaktori 2:n ydinjätealtaaseen ei oltu saatu kytkettyä. Paloautoja ja betoniautoja ei voi käyttää veden saamiseksi reaktori 2:n altaaseen. Rektoreiden 1, 3 ja 4 ydinjätealtaisiin aiotaan pumpata ja ruiskuttaa enemmän merivettä tänään torstaina. Laskeneet säteilyarvot reaktorialueella antavat olettaa, että ydinjäte on tällä hetkellä veden alla. Kuitenkin koska vesi on lähellä kiehumispistettä neljässä eri ydinjätealtaassa, ja koska vuotojen mahdollisuus on olemassa kun sähköjärjestelmä ei ole käytössä, työntekijöiden on jakaannuttava eri altaille ja kiihdytettävä toimiaan veden menettämisen estämiseksi.

Yksikköön 1 on saatu valaistus yksikön 3 lisäksi. Jäähdytysjärjestelmien käyntiin saaminen näyttää kärsineen takaiskusta. Arviota siitä, koska jäähdytysjärjestelmän pumput saadaan käyntiin, ei enää ole annettu.

Työ keskeytyi uudestaan keskiviikkona yksikön 3 tulipalon takia. Palon syytä ei tiedetä tai sitä ei ole ilmoitettu.

Japanin säteilyturvallisuusviranomaisen NISA:n lehdistötilaisuudessa kello 15 kerrottiin, että kolme työntekijää oli saanut suuren säteilyannoksen jalkoihinsa, kun he olivat asentaneet kaapelia yksikössä 3.

Kodinturvajoukkojen henkilöstö kertoi keskiviikkona, että radioaktiivisuus ja tarve evakuointiin voimalan lähialueelta haittasi etsintä- ja pelastustöitä alueella.

Saastuminen

Joditasot yhdellä Tokion vedenpuhdistamoista ovat laskeneet 79 Bq/kg:iin, mikä on alle turvallisena pidetyn 100 Bq/kg rajan. Sen sijaan tähän mennessä pahin saastuminen havaittiin Iidatessa, 40 kilometriä ydinvoimalalta. Saitaman maakunnassa Tokion pohjoispuolella mitattiin 120 Bq/kg, joka on yli lapsille sallitun rajan.

Korkein jodisaastumisen taso tähän mennessä on mitattu merivedestä ydinvoimalan ulkopuolelta: 150 kertaa säädösten sallima raja, kun tiistain mittaukset näyttivät 130-kertaista arvoa.

Singapore kielsi ruuan tuonnin voimalaonnettomuuden saastuttamilta alueilta.

2 540 000 Bq/kg jodia ja 2 650 000 Bq/kg cesiumia löydettiin sunnuntaina 20.3. Iidate-murasta, 40 kilometria ydinvoimalalta, otetusta merilevänäytteestä. Nämä arvot ovat jodin osalta tuhatkertaisesti ja cesiumin osalta 4 000 kertaa yli sallitun rajan.

Ilmasta mitatut säteilyannokset ovat olleet laskussa kaikilla alueilla, koska tuuli on puhaltanut Fukushimasta merelle. Fukushiman kaupungissa säteily on tällä hetkellä 4,6 mikrosievertiä tunnissa ja Ibarakin maakunnassa kokonaisuudessaan 0,5 mikrosievertiä tunnissa, mikä on kymmenen kertaa taustasäteilyn määrä.


Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.