p

Fukushiman tilanne jatkuu vakavana


Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus on nyt jatkunut kolme viikkoa. Tilanne ei ole edelleenkään viranomaisten hallinnassa.

Tulipalo Fukushima Dainissa

Fukushima II (Daini) ydinvoimalan turbiinirakennuksen ensimmäisestä kerroksesta havaittiin nousevan savua ennen klo 18 Japanin aikaa. Fukushima II:n reaktorit saatiin ajettua alas turvallisesti maanjäristyksen jälkeen, eikä palon syy ole vielä selvillä. Palo saatiin ilmeisesti kuitenkin sammutettua pian.

Tilanne Fukushima Daiichissa edelleen huolestuttava

Paine ja lämpötila nousivat edelleen Fukushima I (Daiichi) ensimmäisessä reaktorissa. Pahasti saastuneen veden poistaminen yksikön kellarista on osoittautunut hankalaksi, sillä yksikön lauhdutin on jo täynnä vettä, mutta pohjakerroksessa on edelleen suuri määrä saastunutta vettä. Ensimmäisen yksikön saastuneen veden määrä oli vähäisin neljästä reaktoriyksiköstä.

Japanin hallitus reagoi ydinturvallisuusvirastoon kohdistettuun kritiikkiin

Japanin pääministeri Naoto Kan ilmoitti, että hallitus tutkii, miten maan ydinturvallisuusvirasto saadaan erotettua nykyistä selkeämmin ydinvoimateollisuudesta. Japanin ydinturvallisuusvirasto NISA on tällä hetkellä osa Japanin kauppa- ja teollisuusministeriötä. Saman ministeriön tehtäviin kuuluu myös japanilaisen ydinvoimateollisuuden etujen edistäminen.

Hallitus ilmoitti jo aiemmin, että Japanin suunnitelmat 14 uudesta ydinreaktorista vuoteen 2030 mennessä otetaan uuteen tarkasteluun ja uusiutuvan energian mahdollisuudet selvitetään.

Pelastustyöt

Japanin hallitus aikoo levittää hartsia pahoin kärsineen Fukushiman I (Daiichi) voimalan päälle rajoittaakseen radioaktiivisten vuotojen leviämistä. Viranomaisten mukaan miehittämätön ajoneuvo levittää aineen voimalaitoksen raunioille. Hartsin levittämistä kokeillaan ensimmäisen kerran torstaina.

Fukushiman ydinvoimalaitoksia operoinut Tepco varoittaa, että ihmisten evakuointi onnettomuusalueelta jatkunee vielä viikkoja, koska alueella on edelleen neljä ydinreaktoria epävakaassa tilassa.

Säteilytasot

Säteilytasot Fukushimassa ovat edelleen korkealla, mutta eivät ole enää kasvaneet 29.3. huippulukemien jälkeen. Taso ydinvoimalaitoksen alueella olevassa hallintorakennuksessa on ollut hieman yli tuhat mikrosievertiä tunnissa, ja kilometrin päässä voimalaitoksesta enimmillään 162 mikrosievertiä tunnissa.

Meriveden saastuminen on yhä pahempaa. Tiistaina otetuissa näytteissä juomavedelle asetettu jodi-131:n raja-arvo ylittyi 3355-kertaisesti. Kaksi päivää aiemmin vastaava kerroin oli 1850.

Pennsylvaniassa ja Massachusettsissa mitattiin juomaveden raja-arvot 10–30-kertaisesti ylittävä määrä jodi-131:tä. Kerta-annoksena 0,111 Bq/l ei ole ihmiselle vaarallista, mutta jatkuvasti vuosikausien ajan nautittuna se nostaisi syöpäriskiä.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.