p

Aranda lähtee tutkimaan jääkentän paksuutta ja puristavuutta

Merentutkimusalus Aranda lähtee tutkimusmatkalle 22. helmikuuta, tavoitteena tutkia jääkentän ominaisuuksia.

Merentutkimusalus Aranda lähtee uudelle tutkimusmatkalle 22. helmikuuta. Arandan jäämatkan tavoitteena on tutkia jääkentän puristavuutta ja kerätä havaintoaineistoa uusien kaukokartoitussatelliittien mittauksien todentamiseen.

Jääkentän puristavuus on voimakas lyhytaikainen tilanne, joka aiheutuu jäiden liikkeestä, jään paksuudesta ja lauttakoosta. Nykyisillä malleilla voidaan ennustaa, millä alueilla puristusta esiintyy, mutta niillä ei kuitenkaan voida kovinkaan tarkkaan arvioida paikallisia voimia, jotka ovat merkityksellisiä laivojen mittaskaalassa. Arandalla tehtävät tutkimukset ovat osa Safewin-hanketta, jonka tavoitteena on rakentaa ennustejärjestelmä varoittamaan laivaliikennettä hankalista olosuhteista.

Jäämatkalla tehtävät tutkimukset ovat myös osa Euroopan avaruusjärjestö ESA:n uuden CryoSat-2-satelliitin validaatiotutkimuksia. CryoSat-2-satelliitti on suunniteltu mittaamaan erityisesti merijään ja jäätiköiden paksuuden muutoksia. CryoSatin pääinstrumentti on tutka-altimetri, jonka avulla mitataan meriveden ja jään yläpinnan välinen korkeusero. Jään paksuus määritetään tästä mittaustuloksesta Arkhimedeen lain perusteella.

Kenttämatkan aikana tehdään kattavia mittauksia jääkentän liikkeestä, puristusvoimasta, paksuudesta, morfologiasta ja merivirtauksista. Varsinaisten jäämittauksien ja jäähän asennettavien laitteiden lisäksi merijään ominaisuuksia mitataan Arandalle, helikopteriin, lennokkiin ja merenpohjaan asennettavien laitteiden avulla.

Matka suuntautuu eteläiselle Perämerelle. Matkalle osallistuu 22 tutkijaa Ilmatieteen laitokselta, Aalto-yliopistosta sekä tutkimuslaitoksista Kanadasta, Saksasta, Venäjältä ja Japanista.

Aranda palaa takaisin Helsinkiin 6. maaliskuuta.

Lähde: Ilmatieteen laitos
Kuva: Ekofokus

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.