p

Viime vuosi yksi mittaushistorian lämpimimmistä

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n mukaan vuosi 2010 sijoittuu kolmen lämpimimmän vuoden joukkoon kautta mittaushistorian.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n keräämien tämänhetkisten tietojen mukaan globaalin lämpötilan nousu on jatkunut nyt kolme vuosikymmentä peräkkäin.

USA:n kansallisen valtameri- ja ilmakehähallinnon (NOAA) lämpötilatietojen mukaan globaalin keskilämpötilan vuonna 2010 arvioidaan olevan 0,62 °C astetta yli 1900-luvun vuosikeskiarvon. Vuosi 2010 sijoittuu kolmen lämpimimmän vuoden joukkoon vuodesta 1880 alkavassa mittaussarjassa. Lopullinen tieto tarkentuu myöhemmin tänä vuonna, kun lopulliset havaintoaineistot on analysoitu.

Myös NASAn tammikuun alkupuolella julkistaman GISS-analyysin mukaan vuosi oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin vuosi yhdessä vuoden 2005 kanssa havaintojen aloittamisvuodesta 1880 lähtien.

Kolmen eri mittausaineiston tulokset samanlaisia

Maailman ilmatieteen järjestön maailmalaajuinen lämpötila-analyysi perustuu kolmeen mittausaineiston kokoelmaan: Iso-Britannian ilmatieteenlaitoksen UK Met Officen Hadley-keskuksen ja Itä-Anglian yliopiston ilmastotutkimusyksikön (CRU) yhteiseen dataan, NOAAn dataan sekä Yhdysvaltain avaruusjärjestö NASAn Goddard Institute of Space Studies -yksikön (GISS) dataan.

Kaikkien kolmen mittausaineiston välillä on selkeä yhteneväisyys siinä, että vuosi 2010 oli lämpimämpi kuin vuosi 2009 siitä huolimatta, että El Niño-ilmiö heikentyi alkuvuodesta ja sen korvasi La Niña-vaihe, jolla on viilentävä vaikutus maapallon ilmastoon. Globaalisti vuosi oli siis yksi lämpimimmistä, vaikka joillakin alueilla Pohjois-Euroopassa ja osissa Siperiaa vuosi oli keskiarvoa kylmempi. Vuosi 2010 oli puolestaan keskimääräistä lämpimämpi Afrikassa, osissa Aasiaa ja Arktisilla alueilla.

Sään ääri-ilmiöitä, kuten tuhoisia tulvia, äärimmäistä kuivuutta, lumimyrskyjä, helleaaltoja sekä kylmyysaaltoja rekisteröitiin vuoden aikana eri maailmankolkissa. Merkittäviä vaikutuksia sään ääri-ilmiöillä oli mm. Pakistanissa, jossa kärsittiin yli 1500 ihmisen hengen vieneistä tulvista. Tulvia on ollut myös mm. Indonesiassa ja Australiassa. Toisaalta poikkeuksellisista helteistä kärsittiin mm. Venäjällä, jossa heinäkuu oli kuumin mitattuna aikana.

Maailman ilmatieteen järjestön ilmastotilastot perustuvat mittauksiin, joita tekevät jatkuvasti WMO:n lähes 200 jäsenmaan kansalliset meteorologiset ja hydrologiset laitokset, mukaan lukien Suomen Ilmatieteen laitos, sekä monet tutkimuslaitokset.

Lopulliset päivitetyt luvut vuodesta 2010 WMO julkaisee maaliskuussa.
Lähde: Ilmatieteen laitos
Kuva: NOAA

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.