p

Nokian älypuhelin toiseksi ympäristöystävällisin

Greenpeace on vertaillut televisioita, matkapuhelimia, tietokoneita ja tietokoneiden näyttöjä. Älypuhelimissa Nokian N8-00 selvisi kakkoseksi SonyEricsonin Aspenin jälkeen.

Vertailuun kutsuttiin 21 elektroniikkavalmistajaa, joista 18 otti haasteen vastaan. Vertailussa oli viisi pöytätietokonetta, 11 kannettavaa, viisi minikannettavaa, seitsemän näyttöä, viisi tavallista matkapuhelinta, kuusi älypuhelinta ja viisi televisiota.

Suomalainen Nokia oli mukana matkapuhelinsarjassa Nokia X3-02:lla, joka jäi yllättäen neljänneksi viiden matkapuhelimen vertailussa. Parhaaksi tässä sarjassa ylsi Samsung GT-S7550. Älypuhelimissa Nokia N8-00 pärjäsi paremmin. Nokian kummatkin vertailussa olleet puhelimet saivat pisteitä siitä, ettei niissä ole pvc:tä, bromattuja palonestäjiä, ftalaatteja eikä berylliumia. Yllättävää oli, että X3-02:ta pudotti muun muassa kilpailijoita heikompi energiatehokkuus, sillä N8-00 oli toisaalta energiatehokkuudeltaan älypuhelimien sarjan paras.

Elektroniikkateollisuus on edennyt hyvin vaarallisimpien ympäristömyrkkyjen poistamisessa. Samoin laitteiden energiankulutuksen pienentämisessä on tapahtunut edistystä. Suuri ongelma on edelleen laitteiden elinkaaren hallinta: muovia ei kierrätetä, kierrätysjärjestelmät ovat vaihtelevia ja tuotteet jäävät nopeasti vanhanaikaisiksi. Lopputuloksena on, että suuri määrä vanhaa elektroniikkaa päätyy elektroniikkaromuksi kehittyviin maihin, jossa se aiheuttaa vaaraa niin ympäristölle kuin ihmisille.

Vertailun voittajat:

  • Pöytätietokoneet: HP Compaq 6005 Pro Ultra-slim
  • Kannettavat tietokoneet: Asus UL30A
  • Minikannettavat: Acer TM8172
  • Näytöt: Asus VW-247H-HF
  • Matkapuhelimet: Samsung GT-S7550
  • Älypuhelimet: SonyEricsson Aspen
  • Televisiot: Sharp LC52SE1

Koko englanninkielinen vertailu on luettavissa täällä »» (pdf (3,3 Mt))

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.