p

Neste Oil äänestettiin maailman vastuuttomimmaksi yhtiöksi

Neste Oil voitti maailmanlaajuisen Public Eye Awards -kilpailun yleisöäänestyksen maailman pahimmasta yhtiöstä 17 385 saldolla. Neste Oil sai 4 385 ääntä enemmän kuin toiseksi tullut BP. Berne Declaration -järjestön ja Greenpeacen järjestämän kilpailun tulokset julkistettiin perjantaina maailman talousfoorumin yhteydessä Davosissa.

Neste Oil sai kyseenalaisen kunnian osakseen väittämällä tuottamaansa palmuöljydieseliä ympäristöystävälliseksi tuotteeksi. Neste Oilista on tullut maailman suurin palmuöljyn käyttäjä. Aikaisemmin palmuöljyä on käytetty lähinnä elintarvikkeena, mutta nyt suomalainen valtionyhtiö on avannut tien palmuöljyn suurisuuntaiseen käyttöön polttoaineena. Tämä johtaa ennen kaikkea Indonesiassa lisääntyvään öljypalmuplantaasien raivaamiseen sademetsiin. Metsien raivaus lisää ilmastopäästöjä ja johtaa uhanalaisten lajien sukupuuttoon ja vakaviin sosiaalisiin ongelmiin.

Toinen valtionyhtiö Finnair ilmoitti tällä viikolla luopuvansa suunnitelmista ryhtyä tänä keväänä käyttämään Neste Oilin biokerosiinia. Finnairin ympäristöjohtaja Kati Ihamäki kertoo, että yhtiö ei ole toistaiseksi löytänyt sopivaa raaka-ainetta. Tämä tarkoittaa sitä, että Neste Oil ei pystynyt toimittamaan Finnairille sen vaatimaa palmuöljytöntä, kestävistä raaka-aineista valmistettua lopputuotetta.

Finnairin päätös olla ostamatta Neste Oilin palmuöljypohjaista biopolttoainetta osoittaa ympäristövastuuta. Ruokakasveista valmistetut ensimmäisen sukupolven biopolttoaineet, joihin Neste Oilin palmuöljydiesel ja -kerosiini kuuluvat, eivät auta torjumaan ilmastonmuutosta.

Greenpeace odottaa, että myös muut Neste Oilin kanssa sopimusta harkitsevat asiakkaat vaativat yhtiöltä palmuöljytöntä, kestävistä raaka-aineista valmistettua tuotetta. Neste Oil on viime aikoina kuitenkin tarjonnut harhaanjohtavaa massabalanssisopimusta Finnairin lisäksi ainakin VR-yhtymän omistamalle Pohjolan Liikenteelle. Massabalanssijärjestelmässä asiakkaalle luvataan polttoaineesta laskennallinen osuus, joka on tehty muusta raaka-aineesta kuin palmuöljystä. Toimitettu lopputuote sisältää kuitenkin enimmäkseen palmuöljyä.

”Tällaista sopimusta ei tule hyväksyä, koska sillä tuettaisiin tuotantoa, joka perustuu valtavaan palmuöljyn tarpeeseen ja palmuöljyn kysynnän kasvamiseen kestämättömällä tavalla”, sanoo Greenpeacen palmuöljyvastaava Maija Suomela.

Finnairin päätös antaa Neste Oilille oikean viestin siitä, että yhtiön tulee panostaa kestäviin ja ympäristöystävällisiin raaka-aineisiin NExBTL-tuotannossa. Nyt myös Public Eye Awards -kilpailun äänestäjät lähettävät yhtiölle ja sen palmuöljypohjaista polttoainetta harkitseville asiakkaille saman viestin: sademetsät on säilytettävä ja viljelypinta-ala käytettävä ruuan, ei polttoaineen, tuotantoon.

Kilpailun tulokset nähtävissä Public Eye Awardsin sivuilla »»

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.