p

Kotimainen luonnonvarainen kala edelleen ympäristöystävällisin vaihtoehto

WWF Suomen uudistetun kalaoppaan mukaan kotimainen luonnonvarainen kala on edelleen kuluttajalle ympäristöystävällisin vaihtoehto. Poikkeus ovat uhanalaiset lajit, kuten meritaimen ja ankerias, joita voi edelleen niiden häviämisuhasta huolimatta myydä ja pyytää laillisesti ja joiden kalastuksen WWF lopettaisi toistaiseksi. Ensimmäistä kertaa myös yksi kasvatettu kala on nyt saanut WWF Suomen kalaoppaassa vihreän eli suositusmerkinnän: kiertovesiviljelyllä kasvatettu sampi.

”Suomessa kalaruoan ystävät ovat aivan poikkeuksellisen hyvässä asemassa, koska voimme nauttia herkullisista, puhtaista kotimaisista kaloista hyvällä omallatunnolla. Kuitenkin jopa 75 prosenttia Suomessa myydystä kalasta on ulkomaista ja esimerkiksi silakkaa syödään vuodessa keskimäärin vain noin yksi annos henkeä kohden”, ihmettelee WWF Suomen meriohjelman päällikkö, FT Sampsa Vilhunen.

Helppokäyttöisessä oppaassa kalat on luokiteltu ympäristöperustein, eli niiden pyynnin ja kalakantojen kestävyyden mukaan. Kuluttaja voi poimia vihreällä merkittyjä kaloja lautaselleen tai ostoskoriinsa hyvällä omallatunnolla, keltaisen värin kohdalla tulee harkita kestävämpää vaihtoehtoa ja punaisella merkittyjä välttää kokonaan. Oppaasta on tuotettu myös kätevä taskuversio.

Nyt uusitussa oppaassa on arvioitu paljon uusia kala- ja äyriäislajeja, esimerkkeinä vihreän listan uudet tulokkaat kuore, karppi, suutari, kuningasrapu, käsin poimitut osterit ja mertapyydetyt mustekalat; keltaisen listan sardiini, kampasimpukka, alaskanseiti, hokikala, kolja ja taskurapu; sekä punaisen listauksen saavat kissakala, kultaotsa-ahven ja chileläinen kasvatettu lohi.

Itämeren turskaa voi nyt jopa suositella

Suojelutoimet Itämeren turskan suhteen ovat alkaneet tuottaa tulosta ja voimakkaat vuosiluokat ovat nostaneet Itämeren turskan itäisen kannan luokituksen vihreälle ja läntisen kannan punaiselta keltaiselle. Varsinkin laitonta kalastusta on saatu hyvin kuriin.

Kuluttajalta vaaditaan entistä enemmän tarkkuutta kalavalinnoissa, sillä osassa oppaan lajeista on menty tarkempiin suosituksiin, jotka voivat perustua esimerkiksi pyyntimenetelmiin tai kalakantojen koon alueittaiseen vaihteluun.

”Pohjatroolattu mustekala on oppaassa punaisella, joka merkitsee, että niitä pitää välttää. Siimalla ja erilaisten mertojen ja loukkujen avulla tapahtuva pyynti voidaan luokitella kestäväksi. Kampasimpukoita puolestaan pyydetään sekä käsin että mekaanisesti. Mekaaninen pyynti pohjatrooleilla ja -haroilla vahingoittaa merkittävästi merenpohjan ekosysteemiä. Siksi olisi suosittava simpukoita, jotka on kasvatettu tai kerätty käsin merenpohjasta, näin myös sinisimpukoiden kohdalla”, listaa Sampsa Vilhunen.

Tuoretta tonnikalaa tulee välttää

Suomalaisten suursuosikki tonnikala jakautuu sekä vältettäviin, suositeltaviin että harkittaviin luokkiin. Tuoreena myytävä tonnikala, jota tarjotaan sekä sushissa että tonnikalapihveinä, on pääosin peräisin suurikokoisista lajeista. Niiden lähes kaikki kannat ovat ylikalastettuja, ja siksi tuoretta tonnikalaa tulee välttää. Keltainen valo palaa säilyketonnikalalle, esimerkkeinä `Skipjack´, `Bonito´ ja `Albacore´ -tuotemerkit. Kaikki MSC-merkityt kalatuotteet puolestaan saavat WWF:n luokituksessa vihreän valon.

Katkaravuista tulee oppaan mukaan välttää trooppisia katkarapuja, kuten jättikatkarapuja. Chilessä kasvatettu lohi on kasvatuksen merkittävien ympäristöhaittojen ja puutteellisen viranomaisvalvonnan takia merkitty punaisella, Norjassa kasvatettu lohi ja Itämeren villi lohi puolestaan keltaisella.

Kaikkien suositusten muistaminen ja tuotteiden alkuperän selville saaminen ei aina ole yksikertaista. Sampsa Vilhunen kuitenkin kehottaa kuluttajaa olemaan valveutunut asiakas ja kysymään asiaa.”Ulkomaisia kaloja ostettaessa on hyvä aina kysyä MSC-sertifioitua, kestävästi kalastettua vaihtoehtoa. MSC-merkittyjen tuotteiden määrä on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana muutamasta sadasta yli kuuteen tuhanteen ja suomalaiset tukut tuovat maahan lisää sertifioitua kalaa kuitenkin osin kuluttajien kysynnän mukaan”.

Suosikaa MSC-tuotteita!

Kaikki ns. MSC-tuotteet saavat WWF:n luokituksessa vihreän valon. MSC:n (Marine Stewardship Council) tavoitteena on vähentää ylikalastusta eli luonnonvarojen kestämätöntä käyttöä. MSC-sertifikaatti on tällä hetkellä paras tae siitä, että kala on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla. WWF:n verkkosivuilla olevassa oppaassa kerrotaan, mitä Suomessa myytäviä kaloja jo saatavilla sertifioituina.

”Usein unohdetaan, että merenelävät ovat villieläimiä ja ne mielletään sen sijaan vain elintarvikkeiksi. Uhanalaisetkaan kalalajit eivät monesti nauti minkäänlaista suojelua. Siksi kuluttajalle suunnatut oppaat ovat lunastaneet paikkansa tiedonvälityksen keinona ja kysynnän suuntaamisessa kestävämpiin kalavalintoihin”, Vilhunen summaa.

Ensimmäistä kertaa myös yksi kasvatettu kala on nyt saanut WWF Suomen kalaoppaassa vihreän eli suositusmerkinnän: kiertovesiviljelyllä kasvatettu sampi. Kalaoppaan voi ladata WWF:n sivulta »»

Lähde: WWF Suomi
Kuva: WWF Kalaopas

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.