p

Ilmastonmuutoksen 5. arviointiraportti hyvällä alulla

Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n intialainen puheenjohtaja R. K. Pachauri vieraili perjantaina 14. tammikuuta Suomessa.

Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n intialainen puheenjohtaja R. K. Pachauri vieraili perjantaina 14. tammikuuta Suomessa. Hänen mukaansa IPCC:n pitkäaikainen toiminta on lisännyt tietoa ilmastonmuutoksesta merkittävästi. Pachauri korosti IPCC:n halua vastata yhä vaativampiin odotuksiin tieteellisesti vahvalta pohjalta.

Viides arviointiraportti työn alla

Pachauri käsitteli IPCC:n viidennen arviointiraportin valmistelutyötä Ilmatieteen laitoksen järjestämässä asiantuntijaseminaarissa. Viidennen arviointiraportin kirjoittajat on valittu yli 3000 ehdokkaan joukosta. Arviointiraportin on tarkoitus olla valmis lokakuussa 2014 ja valmiina hyödynnettäväksi COP 20-kokouksessa sen jälkeen. – Tavoitteena on tehdä vankka ja kattava raportti, joka sisältää tuoreimman tiedon ilmastonmuutoksesta. Sisältö on aikaisempaa laaja-alaisempi. Raportissa käsitellään muun muassa ilmastonmuutoksen sosiaalisia ja taloudellisia ulottuvuuksia. Mukana raportissa on myös entistä syvällisempi pilviä ja aerosoleja käsittelevä osuus, jossa yhtenä kirjoittajana on Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Veli-Matti Kerminen.

Ennen viidettä arviointiraporttia, jo tänä vuonna, julkaistaan sään ääri-ilmiöitä käsitelevä erikoisraportti.
– Yksittäisten sään ääri-ilmiöiden ei voida sanoa suoraan johtuvan ilmastonmuutoksesta. Erilaiset ääri-ilmiöt kuitenkin lisääntyvät sekä voimakkuudeltaan että määrältään, Pachauri totesi viitaten mm. Australian tulviin.

IPCC:n rooli merkittävä

Tilaisuudessa puhuneen ympäristöministeri Paula Lehtomäen mukaan IPCC:llä on ollut merkittävä rooli ilmastonmuutospolitiikassa. Meksikon Cancunissa joulukuussa 2010 päättyneiden ilmastoneuvotteluiden saavutuksia Lehtomäki ei pitänyt vähäisinä, vaan kokouksen päätökset olivat merkittäviä neuvotteluprosessin jatkumisen kannalta.

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas totesi, että IPCC on onnistunut tehtävässään, ja 2007 ilmestyneen neljännen arviointiraportin tieteelliset johtopäätökset pitävät edelleenkin hyvin paikkansa. Tämä on osoitettu myös IPCC:n työtä arvioineen InterAcademy Councilin (IAC) raporteissa.

– IPCC on kuitenkin tehnyt työtä yli 20 vuotta ja sen pitää pystyä reagoimaan muuttuneeseen toimintaympäristöön ja tieteen kehitykseen. Näiden takia IAC:n esittämät uudistukset ovat tarpeellisia, Pachauri totesi.

Lähde: Ilmatieteen laitos

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.