p

Suomen sijoitus ilmastovertailussa ”heikko”

Kuva: FreeFoto ⎜CO2 päästöt

Cancúnin ilmastokokouksessa julkaistu vertailu maiden ilmastotoimista sijoittaa Suomen samaan joukkoon Japanin, Tanskan ja Ukrainan kanssa. Vertailussa arvioitiin maiden päästökehitystä, päästötasoa sekä kansallista ja kansainvälistä ilmastopolitiikkaa. Ympäristöjärjestöt ovat ilahtuneita Suomen sijoituksen kohentumisesta mutta korostavat että Suomella on vielä paljon parannettavaa.

Suomi sijoittuu vuoden 2011 ilmastonmuutosvertailussa (Climate Change Performance Index, CCPI) sijalle 31. Vuonna 2010 Suomen sijoitus oli 36. Vertailussa Suomi saa arvosanan "poor" sijoittuen samaan luokkaan yhdessä 15 muun valtion kanssa, mukaanlukien mm. Espanja, Italia ja Kreikka. Vertailun kärkeen sijoittuivat Brasilia, Ruotsi ja Norja.

”Suomessa tarvitaan toimenpiteitä erityisesti liikenteen päästöjen vähentämiseksi, uusiutuvien energialähteiden lisäämiseksi ja turpeen tukien poistamiseksi. Päätös ydinvoiman lisärakentamisesta vie Suomessa pohjan uusiutuvien energialähteiden, energiansäästön ja energiatehokkuuden kehittämiseltä”, harmittelee Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.

Suomen menestys on ollut heikkoa myös aiemmissa ilmastovertailuissa. Cancúnin ilmastokokouksen alla julkaistu WWF:n ja Ecofysin Climate Policy Tracker paljasti, että Suomi sijoittuu eurooppalaisessa vertailussa ilmastopolitiikan häntäpäähän. Lisäksi Suomi sijoittui Ernst & Youngin 30 maan maavertailussa kaikkein vähiten houkuttelevaksi maaksi sijoittaa uusiutuviin energialähteisiin.

EU:n sisällä on Kööpenhaminan ilmastokokouksen jälkeen keskusteltu EU:n 20 prosentin päästövähennystavoitteen nostamisesta 30 prosenttiin. Euroopan parlamentti otti hiljattain kannan 30 prosentin päästövähennystavoitteen puolesta. Suomi on kuitenkin yhdessä muutamien Itä-Euroopan maiden kanssa vastustanut tiukempaa päästövähennystavoitetta.

”Ensimmäistä kertaa CCPI-vertailussa arvioitiin kansalliset toimet kansainvälisiä toimia paremmiksi. Suomellekin tarjoutuu siten mahdollisuus parantaa omaa sijoitustaan esimerkiksi ottamalla käyttöön ilmastolaki, joka asettaisi 40 prosentin päästövähennystavoitteen vuoteen 2020 mennessä. Ympäristöjärjestöt odottavat Suomelta ja Cancúnissa paikalla olevalta ministeri Lehtomäeltä aktiivista vaikuttamista oikeudenmukaisen, kunnianhimoisen ja laillisesti sitovan ilmastosopimuksen puolesta", sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastovastaava Venla Virkamäki.

Germanwatchin ja Climate Action Networkin (CAN) vuosittain toteuttama Climate change Performance Indeksi (CCPI) listaa 57 eri maan päästöt, jotka muodostavat yli 90 prosenttia maailman energiaan liittyvistä hiilidioksidipäästöistä. Kolmea kärkisijaa ei jaettu lainkaan, koska yksikään maa ei tee vielä riittävästi ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Brasilian lisäksi nopeasti kehittyvät maat, kuten Intia ja Meksiko, ovat onnistuneet vähentämään energiantuotantoon liittyviä päästöjä ja sijoittuivat kärjen tuntumaan. Sen sijaan Kiina on vasta sijalla 56 sijoittuen häntäpäähän yhdessä Saudi-Arabian, Kazakstanin, Australian ja Kanadan kanssa.

Ihmiset ympäri maailmaa jatkavat vaikuttamistyötä paremman ilmastopolitiikan puolesta Cancúnissa myös tänään tiistaina, jolloin vietetään kansainvälistä ilmastotoimintapäivää.

Suomen linjaukset esimerkiksi metsänielujen suhteen ovat herättäneet kansainvälistä huomiota: Ympäristökysymyksiin keskittyvä kampanjaverkosto Avaaz.org kerää tänään vetoomuksia ympäristöministeri Paula Lehtomäelle, jotta Suomi muuttaisi kantaansa hiilinielujen laskentasäännöistä ilmastoystävällisemmäksi.

Lähde: WWF Suomi

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.