p

Suoluonnon hävittäminen saatava kuriin

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii valtiota kantamaan omistajavastuunsa ja pikaisesti puuttumaan Vapo Oy:n toimintaan, joka sotii valtion omia maankäytön linjauksia vastaan. Yhtiö jatkaa edelleen uusien luonnoltaan arvokkaiden, ojittamattomien soiden hankintaa turvetuotantoa varten.
Parkanon Rukonevalla osoitettiin mieltä turpeenottoa vastaan 16.4.2010.  Kuva: SLL / Sini Eräjää 
Esimerkiksi valtioneuvoston vahvistamien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden mukaan turvetuotanto tulee kohdistaa jo ojitetuille soille. Myös ministerit Paula Lehtomäki, Sirkka-Liisa Anttila ja Mauri Pekkarinen ovat julkisesti (Maaseudun Tulevaisuus 11.11.2009) linjanneet, ettei luonnontilaisia soita enää oteta turvetuotantoon. Vapon toimintaan ei tällä kuitenkaan ole ollut vaikutusta.

Viime aikoina yhtiö on hankkinut omistukseensa muun muassa Kauhavan Huhmarnevan sekä Ilmajoen Kylkisalonnevan, jotka molemmat ovat seutukuntansa oloissa huomattavan hyvin säilyneitä, pääosin ojittamattomia soita. Vapo on perustellut turpeenkaivuaan luonnontilaisilta soilta sillä, että alueet on hankittu turvetuotantoon jo vuosia sitten. Todellisuudessa uusien, luonnoltaan arvokkaiden soiden hankinta yhtiön haltuun kuitenkin jatkuu keskeytyksettä.

”Tämä kertoo soihin kohdistuneista ostoista kertovat Vapon täydellisestä haluttomuudesta vähentää toimintansa luontohaittoja”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Ympäristöhallinnon alkuvuodesta tekemän selvityksen perusteella turpeenottoa valmistelevissa ympäristölupaprosesseissa, YVA-selvityksissä  ja oikeusprosesseissa käsiteltävinä olevista soista vajaa puolet on pitkälti ojittamattomia ja siten luonnoltaan arvokkaita suoalueita. Esimerkkejä tällaisista arvosoista ovat muun muassa Iso Pajusuo (Pyhäntä, Kajaani), Kotisuo (Kiuruvesi), Kemppilän Suurisuo (Ruokolahti), Lempaatsuo Viurusuo (Outokumpu), Saukonsuo (Parkano), Pahkaneva (Virrat), Lampakanneva (Evijärvi, Lappajärvi) sekä Koivistonkeidas ja Alhonkeidas (Kankaanpää).

Suomen valtio on Vapo Oy:n enemmistöomistaja. Luonnonsuojeluliiton mielestä valtion olisi korkea aika käyttää omistajaohjausta ja varmistaa, että myös lainsäädännöllä jatkossa turvataan luonnonsuot.

"On selvää, että turveyhtiöt eivät aio vapaaehtoisesti jättää ojittamattomia soita rauhaan", pahoittelee Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

"Pikaisella aikataululla tarvitaan päätökset, joilla varmistetaan, että ojituksilta näihin päiviin asti säilyneet suot ja laajemmat soiden osat säilyvät myös tuleville sukupolville. Turpeenkaivuun sijasta nämä suot ansaitsevat arvostusta luonnon hiilivarastoina sekä moninaisten ekosysteemipalvelujen tuottajina. Niiden louhinta poltettavaksi on pahimmanlaatuista haaskausta", linjaa Sulkava.

Lähde: Suomen luonnonsuojeluliitto

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.