p

Odottavat tunnelmat Cancúnissa

YK:n ilmastosopimuksen 16. osapuolikokouksen ensimmäinen viikko lähestyy loppuaan odottavissa tunnelmissa. Kokouksessa pyritään rakentamaan pohjaa tulevalle ilmastosopimukselle. Puheenjohtajamaa Meksiko on ryhtynyt konsultoimaan osapuolia tärkeimmistä poliittisista kysymyksistä, eli erityisesti maiden päästövähennysten kirjaamisesta ja Cancúnin tasapainoisen päätöspaketin sisällöstä. Lisäksi neuvottelut lukuisista asiakysymyksistä jatkuvat erilaisissa pienryhmissä.

Tiiviitä neuvotteluja on käyty vain osaa teollisuusmaita velvoittavan Kioton pöytäkirjan jatkokaudesta. Ensimmäinen kausi päättyy vuoden 2012 loppuun, ja monet maat eivät kannata kehitysmaiden toivomaa jatkokautta ilman, että edistystä tapahtuu myös neuvotteluissa kaikkia maita velvoittavasta ilmastosopimuksesta ja siihen kuuluvista päästövähennyksistä. Japani ilmoitti jo kokouksen avausistunnossa, ettei se tule sitomaan päästötavoitteitaan Kioton pöytäkirjaan missään olosuhteissa. Viikon aikana käydyissä neuvotteluissa on keskitytty etsimään ratkaisuja esimerkiksi päästöyksiköiden ylijäämään, neuvoteltu päästötavoitteen perusvuodesta, johon tavoitteita verrattaisiin, sekä mahdollisen uuden velvoitekauden pituudesta.

Rahoituskysymykset ovat olleet odotetusti keskeisessä roolissa, ja neuvottelut uuden rahaston perustamisesta jatkuvat. Suuria läpimurtoja ei ole kuitenkaan vielä saavutettu. Kehitysmaille suunnatun lyhyen aikavälin rahoituksen osalta on keskusteltu hyvän raportoinnin ja avoimuuden tärkeydestä. Euroopan unioni julkisti tiistaina oman raporttinsa, joka on saanut hyvän vastaanoton. Myös Suomi sai hyvää palautetta omasta työstään. Pitkän aikavälin rahoituksen suhteen keskustelut uuden rahaston perustamisesta jatkuvat: teollisuusmaat ovat valmiita sitoutumaan jo Kööpenhaminan ilmastokokouksessa sovittuun 100 miljardin vuotuisen tavoitteen kirjaamiseen, mutta kaikki kehitysmaat eivät pidä summaa riittävänä.

"Töitä tehdään nyt hartiavoimin, jotta ministeriosuuden alkuun mennessä voitaisiin ratkaista mahdollisimman paljon teknisiä kysymyksiä ja jättää ministereiden neuvoteltavaksi keskeiset poliittiset kysymykset", toteaa Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunia.

Ensi tiistaina 7. joulukuuta alkaa kokouksen päättävä nelipäiväinen korkean tason osuus. Cancúniin odotetaan silloin saapuvan noin 25 valtion tai hallituksen päämiestä lähinnä kehitysmaista ja ministereitä yli 150 maasta.

Lähde: YM

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.