p

Ilmastonmuutos ajaa jopa miljardi ihmistä kodeistaan

Brittitutkijat varoittivat Cancúnissa; kokonaisia kansakuntia voi jäädä tulvien alle.

Tuhoisat muutokset merenpinnan tasossa, sademäärissä, vesihuollossa, sääjärjestelmissä ja elintarvikehuollossa (sadot pienenevät) ovat yhä todennäköisempiä ennen vuosisadan loppua, kertoo brittitutkijoiden raportti.

Brittitutkijoiden raportti julkaistiin Cancúnissa Meksikossa, joka paljastaa jopa miljardin ihmisen menettävän kotinsa seuraavan 90 vuoden aikana, koska olemme epäonnistuneet sopimaan hiilidioksidipäästöjen rajoittamisesta.

Jopa kolme miljardia ihmistä saattaa menettää puhtaan veden ympäristömuutoksien vuoksi. Maapallon keskilämpötilan nousua ei nykyisillä toimenpiteillä pystytä pysäyttämään alle 4 C asteeseen.

"Tärkeä viesti on; sitä mukaa kun lämpötila nousee neljään asteeseen, sen vaikeammaksi tulee korjata lämpötilan noususta aiheutuvia vakavia ympäristövahinkoja", sanoi Dr Mark New, ilmastoasiantuntija Oxfordin yliopistosta.

Raportissa tutkijat olettavat, vaikka sopimuksella maailmanlaajuisia hiilidioksidipäästöjä pystyttäisiin hillitsemään myöhemmin, ne olisivat riittämättömiä rajoittamaan maapallon keskilämpötilan nousua vain 2 asteeseen tällä vuosisadalla. "Voi olla, että realistiset mahdollisuudet  olivat jo 15 vuotta sitten aloittaa massiivinen hiilidioksidipäästöjen vähentäminen", sanoi tohtori Chris Huntingford. (Centre for Ecology and Hydrology in Oxfordshire)

"Harvassa on asiantuntijat jotka uskovat yhteisen ratkaisun löytymiseen lähiaikoina, erityisesti Kööpenhaminassa viime joulukuussa epäonnistuneiden ilmastoneuvotteluiden jälkeen", korostaa Bob Watson johtava tutkija, Department for Environment, Food and Rural Affairs'ista.

Tutkijat kuten Richard Betts, Met Officen ilmastovaikutusten johtaja laskee, että 4 C asteen lämpötilan nousu voi toteutua jo alle 50 vuodessa.

Jäätiköt sulavat ja merenpinta nousee. Pieniä saarivaltioita kuten Tuvalua ja Malediiveja uhkaa jo merenpinnannousu. Mitä tapahtuu, jos valtio fyysisesti katoaa mutta ihmiset haluavat pitää kansalaisuuden? Jatkaa virtuaalisena maana, vaikka kotimaa on jo veden alla?

Peter Stott (Met Office) totesi, "Näiden kaikkien muutosten vakavin vaikutus todennäköisesti heikentää planeetan kykyä sitoa hiilidioksidia. Tällä hetkellä noin 50% ihmisten tuottamasta hiilidioksidista imeytyy meriin ja kasveihin".

Hiilidioksidin lisääntyminen ilmakehässä nostaa maapallon keskilämpötilaa. Tulemme käännekohtaan (tipping point) jossa lämpötilan nousu nopeutuu ja maailma alkaa näyttämään hyvin erilaiselta.

Menneillään olevalta Cancúnin ilmastokokouksen lopputulokselta ei suuria edistysaskeleita odoteta. Saattaa olla, että paras tulos saadaan siitä jos kokousedustajat  pysyvät hereillä palavereissa. Kööpenhaminan ilmastokokous epäonnistui viime joulukuussa, josta kokouksen lopputuloksena saatiin aikaan vain erittäin väljä julistus, jolla ei ole ollut juuri minkäänlaista merkitystä. Cancúnin ilmastokokoukseen eivät valtioiden päämiehet osallistu. Karu totuus on, että prosessi on pahoin halvaantunut ja vaikuttaa siltä, ettei se oikeastaan ketään kiinnosta.

Maailmanlaajuisen kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamisesta - Kioton sopimus - päättyy vuonna 2012. Ei ole edes realistista odottaa jatkosopimuksen syntymistä ennen sen päättymistä, sen verran heikosti on edistytty valmistelevissa ilmastoneuvotteluissa. Realistiset toiveet maailmanlaajuisen ilmastosopimuksen jatkosopimuksen allekirjoittamiseksi ovat äärimmäisen heikot.

Viime vuonna ennen Kööpenhaminan ilmastokokousta laittomasti julkisuuteen vuodatetut yksityiset sähköpostit ovat saaneet huomiota niiden sanamuodoista, mutta eipä muuta. Varastetuista sähköposteista ei kuitenkaan löytynyt mitään korjattavaa. Kohun kohteena olevat tutkimustiedot ovat tarkan syynin jälkeen usea taho todennut paikkansa pitäviksi ja asianmukaisesti tehdyiksi. Himalajan jäätikkökin sulaa, vaikkei niin nopeasti kuin IPCC:n 2007 raportissa mainittiin. Se oli pieni virhe joka raporttiin lipsahti ja joka ei vaikuta mitenkään maailmanlaajuiseen kasvihuoneilmiön etenemiseen, eikä peruuttanut ilmastonmuutosta.

Mennyt vuosikymmen (2000-2009) oli mittaushistorian lämpimin ja lämpimämpi kuin 1990 luku, joka oli puolestaan lämpimämpi kuin 1980 luku. Kulumassa olevasta vuodesta on todennäköisesti tulossa yksi mittaushistorian lämpimimmistä ellei peräti lämpimin vuosi sitten ennätys lämpimän vuoden 1998. Tämän vuoden tiedoista puuttuu vielä marras- ja joulukuun lämpötila data, joten vielä ei voida varmuudella sanoa tuleeko tästä vuodesta mittaushistorian lämpimin.

Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) Cancúnissa julkaiseman tiedotteen mukaan vuosi 2010 tulee lähes varmasti sijoittumaan kolmen (top-3) lämpimämmän vuoden joukkoon, vuoden 1850 jälkeen.

WMO:n Cancúnissa eilen (2.12) julkaiseman englanninkielisen tiedotteen voi lukea täältä »»

Guardian     WMO     Ekofokus

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.