p

Päästökaupalla huijattu miljardeja

Päästökauppahuijaukset tulevat kalliiksi eurooppalaisille veronmaksajille. Erilaisten EU:n päästökauppaan liittyvien rikosten ja järjestelmän porsaanreikiin perustuvien huijausten rahallinen arvo nousee arvoltaan jopa 10 miljardin euron tietämille. Suurin osa potista kaatuu veronmaksajien niskaan alentuneiden verotulojen myötä, kertoo YLE uutiset.

Uusimman tavan tehdä ilmasta rahaa ovat keksineet kiinalaiset. Kiinan tehtaissa on jo vuosia valmistettu voimakkaita kasvihuonekaasuja vain ja ainoastaan tuhottaviksi ja muutettaviksi päästöoikeusmarkkinoilla selväksi rahaksi.

Näiden piraattipäästöoikeuksia tuottavien tehtaiden asiakkaita ovat EU:ssa toimivat tuotantolaitokset. Ne ostavat Kiinasta niin sanottuja CER-yksiköitä eli tuotannosta vähennettyjä hiilidioksiditonneja, joita voi edelleen käyttää hyväksi EU:n päästökaupassa.

Energiamarkkinaviraston päästökaupparyhmän päällikön Jarno Ilmen mukaan, "huijaustoiminta on jatkunut useita vuosia, jolloin tietysti voi arvioida, että kyse on isoista päästöoikeusmääristä ja sitä kautta myös isoista summista"

Viimeisimpänä paljastuneen kaasutehtailun lisäksi Euroopan päästökauppajärjestelmän ytimessä huijataan tavalla jos toisella. Huijauksissa liikkuvat miljardit eurot.

"Ensimmäinen tällainen petos oli arvonlisäverotukseen liittyvä petos, joka tapahtui pääasiassa Englannissa ja on arvioitu, että siinä veronmaksajat menettivät viiden miljardin euron edestä verotuloja", kertoo Ilme, YLE uutisille.

Arvonlisäveropetoksissa rikolliset myivät päästöoikeuksia maiden rajojen yli ja jättivät ainakin noin viiden miljardin euron verot maksamatta.

Samaa päästöoikeutta myyty monta kertaa

Myös tekaistuihin päästökauppapalveluihin pääsemisestä on rahastettu. Yhteenlasketut rahalliset tappiot yrityksille näissä huijauksissa ovat miljoonien luokkaa.

Lisäksi esimerkiksi Unkari on onnistunut tietoisesti myymään samoja päästöoikeuksia useampaan kertaan. Ja taas puhutaan miljoonista.

Päästökauppajärjestelmän väärinkäytökset ovat kova pala kuun lopussa pidettävään Cancunin ilmastokokoukseen valmistautuvalle EU:lle. Siellä Euroopan päästökauppajärjestelmää on tarkoitus kaupata koko maailmalle.

Lähde: YLE uutiset

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.