p

Ilmastonmuutos voi olla ennalta arvaamaton ja dramaattinen


Ilmastonlämpeneminen voi muuttua nopeasti ja aiheuttaa dramaattisia muutoksia ilmastoon, jotka voivat olla tuhoisia vaikutuksiltaan maailmanlaa-juisesti. Mutta onko ilmastonmuutoksen syitä mahdollista ennustaa? Kööpenhaminan yliopiston Niels Bohr-instituutin uuden tutkimuksen mukaan ilmastonmuutoksen dramaattiset muutokset voivat johtua eri kaoottisista kertymistä, joiden vaikutuksia olisi vaikea ennustaa.

Tutkimustulokset on julkaistu Geophysical Research Letters'issä.

Miljoonia vuosia maapallon ilmasto on vaihdellut 100 000 vuoden jääkausista, 10 - 15 000 vuoden lämpimiin jaksoihin. Maapallon ilmastonmuutokseen vaikuttaa maan kiertorata, maapallon akseli-kallistuminen ja etäisyys auringosta. On myös muita tekijöitä jotka ovat vaikuttaneet ilmastoon historian aikana. Mikä ne on aiheuttanut?

Menneisyyden dramaattinen ilmastonmuutos

Grönlannissa yli kolme kilometriä paksulla jäätiköllä tehtyjen jääkairauksien tuloksia analysoimalla tutkijat voivat saada ilmasto- ja lämpötilatietoa noin 140 000 vuoden ajalta.

Voimakkainta ilmastonlämpeneminen on ollut sarja ilmastonmuutoksia jääkaudella, jolloin lämpötila äkisti nousi 10-15 astetta alle kymmenessä vuodessa. Lämmennyt ilmasto kesti ehkä 1000 vuotta, sitten yhtäkkiä lämpötila romahti ja ilmasto jäähtyi. Näin tapahtui useita kertoja jääkauden aikana, näitä ilmastonmuutoksia tutkijat kutsuivat Dansgaard-Oeschger tapahtumiksi. Tällaista äkillistä, dramaattista muutosta ilmastossa kutsutaan käännekohdaksi (tipping point). Mikä aiheuttaa näin nopean ilmastonmuutoksen ei ole tiedossa, tutkijat eivät ole pystyneet mallintamaan sitä nykyajan ilmastomalleilla.

"Olemme tehneet teoreettisia mallinnuksia kahdella erilaisella skenaariolla, jotka saattavat aiheuttaa ilmastonmuutoksen. Halusimme selvittää, jos sitä voidaan määrittää, oliko se jokin ulkoinen tekijä, joka aiheutti ilmastonlämpenemisen, vai voiko seuraukset johtua eri kaoottisten kertymien keskittymisestä", sanoo Peter Ditlevsen, ilmastotutkija Niels Bohr-instituutista.

Hän kertoo, että yksi skenaario ilmastosta on kuin keinulauta, joka liikkuu puolelta toiselle. Jos riittävästi painoa sijoittuu laudan toiseen päähän, niin ilmasto muuttuu tilanteesta toiseen. Ilmakehässä tämän aiheuttaa ulkopuolinen vaikutus, esimerkiksi CO2 pitoisuuden muuttuminen, joka käynnistää muutoksen ilmastossa.

Toisessa skenaariossa ilmasto on kuin pallo kaivannossa, joka on yksi ilmaston tila. Palloa jatkuvasti työntää kaaosdynaamiset vaihtelut, kuten myrskyt, helleaallot, rankkasateet ja jäätiköiden sulaminen, jotka mm. vaikuttavat merivirtoihin. Nämä ilmastokertymät voivat lopulta työntää pallon yli toiseen kaivantoon, joka on ilmaston toinen tila.

Peter Ditlevsen kahden skenaarion tutkimus osoittaa, että todennäköisesti se oli kaaos-dynaamiset vaihtelut jotka käynnistävät ja aiheuttaa dramaattisia ilmastonmuutoksia jääkaudella. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ne ovat hyvin vaikeita ennustaa.

Lämpenevä ilmasto  

Mutta entä tänään - mitä voi tapahtua ilmastossa tulevaisuudessa? "Nykyisin meillä on erilainen tilanne kuin jääkaudella. Jääkaudella maapallon CO2-pitoisuus ilmakehässä oli huomattavasti vähäisempi. Toisin kuin esim. 15 miljoonaa vuotta sitten jolloin ilmasto oli hyvin lämmin ja mm. alligaattoreita oli Englannissa. Olemme nyt tulossa tilanteeseen jossa keinulauta on kallistumassa toiseen päähän [1], ja pallo kaivannosta on työntymässä toiseen kaivantoon [2], eli toiseen ilmaston tilaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ilmasto ei ehkä lämpenekään hitaasti seuraavaa tuhatta vuotta, vaan suuret vaihtelut ainakin teoreettisesti voivat tapahtua muutamassa vuosikymmenessä", arvio Peter Ditlevsen, mutta korostaa, että hänen tutkimuksensa käsittelee vain menneisyyden ilmastoa, eikä ennusta tulevaisuuden ilmastonmuutosta.

Lähde: ScienceDaily

[1] CO2-pitoisuudet lisääntyvät ilmakehässä (Ulkopuolinen vaikutus, ennakoitavissa)
[2] Säiden ääri-ilmiöt voimistuvat ja lisääntyvät (Kaoottiset kertymät, arvaamaton)

Aikaisemmin: Arktinen alue lämpenee ennätys vauhtia »»
Hiilidioksidi merkittävin tekijä maapallon lämpötilaan »»»

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.