p

Radioaktiivista jätettä Euroopan parlamentille

Kaksi Greenpeacen säteilyasiantuntijaa toimitti neljä radioaktiivista näytettä kahdessa betonisessa lyijyvahvistetussa säiliössä Euroopan parlamentin sisäänkäynneille Brysselin Rue Wiertzillä. Sitä ennen kymmenet Greenpeacen vapaaehtoiset eristivät alueen kytkeytymällä toisiinsa käsiraudoilla piiriksi säiliöiden ympärille.

Osa aktivisteista kiipesi 16 lipputankoon ja levitti kuhunkin lipputankoon banderollin, joissa luki kunkin maan kansallisella kielellä ”ydinjäte, ei ratkaisua”. Aktivistit levittivät banderollin niiden jäsenmaiden lippujen alle, jotka tuottavat tai ovat tuottaneet ydinjätettä. Mukana mielenosoituksessa on myös suomalaisaktivisti. Jos eduskunnan hyväksymät ydinreaktorit rakennetaan, Suomesta tulee maailman suurin ydinjätteen tuottaja asukasta kohden.

Radioaktiiviset näytteet on kerätty julkisilta alueilta: Iso-Britanniasta Sellafieldin rannalta, Ranskasta La Haguen niemen edustalta merenpohjasta, Belgiasta Molse Nete -joen varrelta sekä Nigeristä Akokanin uraanikaivoskylästä. Näytteissä olevaa ainesta ei niiden vaarallisuudesta huolimatta ole luokiteltu radioaktiiviseksi jätteeksi, koska ne ovat peräisin ”luvallisista lähteistä” tai uraanin louhinnasta. Kuitenkin kun näytteet kerättiin ja suljettiin säiliöihin, ne luokitellaan radioaktiiviseksi jätteeksi, jota on vartioitava vuosisatoja, kunnes niiden säteily laskee raja-arvon alle. Muu ydinjäte, kuten ydinpolttoaineesta jäljelle jäävä jäte, on vielä paljon vaarallisempaa, ja sitä on varastoitava ainakin satatuhatta vuotta. Näin pitkää aikaa ei ydinjätettä voi turvallisesti varastoida. Siitä huolimatta sitä syntyy Suomen lisäksi useassa maassa ympäri maailmaa.

Euroopan parlamentti käsittelee EU:n ydinjätedirektiiviä marraskuussa. Direktiiviluonnos ei kuitenkaan koske sen tyyppistä radioaktiivista jätettä, jota Greenpeace tänään toimitti parlamentin eteen. Luonnoksissa on myös ohitettu tiedeyhteisön huoli siitä, että korkea-aktiivisen jätteen varastoiminen kallioperään voi olla tuhoisaa.

“On skandaali, että tänään Greenpeacen parlamentille tuomaa radioaktiivista jätettä joutuu meriin, jokiin ja sitä varastoidaan paikkoihin, joissa ihmiset asuvat. Ydinvoimateollisuudella ei ole käsitystä, mitä tälle jätteelle pitäisi tehdä, puhumattakaan paljon vaarallisemmasta ydinjätteestä, jota koko ajan kertyy. Koska suurin osa radioaktiivisesta jätteestä tulee sähköntuotannosta, ainoa ratkaisu on ydinvoiman alasajo. EU:ssa on jo säädökset esimerkiksi elohopeasta luopumisesta. Euroedustajien on ymmärrettävä, että radioaktiivista jätettä on käsiteltävä yhtä ankarasti. Tällä hetkellä näyttää siltä, että esitetty direktiiviluonnos lähinnä avaa tietä uusille ydinvoimaloille”, sanoo Greenpeacen energiapoliittinen neuvonantaja Jan Haverkamp.

Greenpeace ilmoitti välittömästi mielenosoituspaikalle saavuttuaan parlamentin turvallisuushenkilöstölle mielenosoituksesta ja säiliöiden sisällöstä. Greenpeace ilmoitti säiliöistä myös Belgian säteilyturvaviranomaisille, joiden vastuulla radioaktiivisen jätteen käsittely on.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.