p

Komission ydinjätedirektiivi energiateollisuuden sanelema

Süddeutsche Zeitungin viime viikonloppuna vuotama versio EU:n komission 3.11. valmistuvasta Euratom-ydinjätedirektiivistä on pettymys ympäristöjärjestö Greenpeacelle.

Ydinjätteen riskeistä huolta kantavat lausunnot on sivuutettu ”ydinvoiman vastaisina”, eikä direktiivi tuo uutta sisältöä ydinjätteen turvallisuudesta käytävään keskusteluun.

”Direktiiviesitys on lähinnä julkisuustemppu, jolla ydinjäte yritetään saada näyttämään vaarattomalta. Olisimme tarvinneet vakavaa ponnistusta ydinjätteen tuleville sukupolville aiheuttaman vaaran vähentämiseksi. Ydinjätteen loppusijoitusta koskeva tutkimus ei ole valmista, eikä nykyaikaista sijoitusta ole kokeiltu missään, mutta komissio antaa silti ymmärtää, että kyseessä on hyväksi todettu menettelytapa”, kommentoi Greenpeacen EU-yksikön energiapoliittinen neuvonantaja Jan Haverkamp.

Ydinjätteen loppusijoitus huolettaa vuoden 2008 eurobarometrin mukaan EU-kansalaisia eniten ydinvoimaan liittyen. Komission direktiiviesitys vaikuttaakin yritykseltä luoda valheellisilla lupauksilla positiivisempi ilmapiiri uutta ydinvoimaa kohtaan. Ydinjätteen loppusijoituksen epäonnistumisella olisi kuitenkin kalliit ja mahdollisesti erittäin vakavat seuraukset.
Kuvassa: Kuparinen säilytyskapseli⎜Kuva: Ekofokus
”Suunnitelmat ydinjätteen loppusijoituksesta ovat EU-alueella pisimmällä Suomessa. Posivan loppusijoitusprojekti on hyvä esimerkki tämän direktiiviesityksen ongelmista: alun perin tutkimushankkeena aloitettu Onkalo on muuttumassa yhtäkkiä loppusijoitusratkaisuksi. Tiedeyhteisön esiin nostamien riskien, kuten kuparisten säilytyskapseleiden korroosioon, jääkauden aiheuttamiin kallioperän muutoksiin, ihmisten tunkeutumiseen alueelle tai muihin sadan tuhannen vuoden säilytysajan aiheuttamiin haasteisiin, ei ole keksitty tyydyttäviä ratkaisuja”, toteaa Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

Greenpeace on tyytyväinen direktiivissä oleviin ehdotuksiin läpinäkyvyyden lisäämisestä, säteilyturvallisuusyksiköiden nykyistä laajemmasta irrottamisesta ydinvoimateollisuudesta ja saastuttaja maksaa –periaatteen omaksumisesta. Greenpeace toivoo, että ydinjäte sijoitettaisiin toistaiseksi turvallisiin väliaikaisiin maanalaisiin sijoituspaikkoihin, ja loppusijoitus tehtäisiin vasta, kun sitä varten tarvittava tutkimus valmistuu.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.