p

IPCC:n varapuheenjohtaja suositteli nopeita päästövähennyksiä

Hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n varapuheenjohtaja Jean-Pascal van Ypersele vieraili Helsingissä 6.10. Suomen luonnonsuojeluliiton kutsusta. Hän korosti tieteellisen tiedon puhuvan nopeiden ja riittävien päästövähennyksien puolesta.

Aiemmin katastrofaalisen ilmastonmuutoksen rajana on pidetty 2 asteen rajaa verrattuna esiteolliseen aikaan. Helsingin yliopistolla pitämässään luennossa van Ypersele kertoi, että viimeisimmän IPCC:n arviointiraportin pohjalta tehdyt analyysit osoittavat kuitenkin, että jo yli 1,5 asteen lämpeneminen lisäisi äärimmäisiä sääilmiöitä, kuten tulvia ja hirmumyrskyjä sekä uhkaisi ajaa neljänneksen maailman eliölajeista sukupuuttoon.

Van Ypersele korosti, että kunnianhimoinen ilmastopolitiikka on myös mahdollisuus. Hän muistutti suomalaisia siitä, että muutkin maailman maat tekevät paljon ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Esimerkiksi Kiina ja Yhdysvallat panostavat valtavia summia uusiutuvien energialähteiden edistämiseen sekä energiansäästöä lisäävään teknologiaan. Van Yperselen viesti oli, että EU:n kannattaa miettiä, miten pysyä tässä kilpailussa mukana.

Van Ypersele valoi täyteen salilliseen kuulijoita myös uskoa. Lämpenemisen pysäyttäminen on edelleen mahdollista, kunhan aloitamme toimintamme ajoissa.

"IPCC:n tuoreen arvion perusteella näyttää entistä selvemmältä, että EU:n tulee  viipymättä sopia yksipuolisisista 30 prosentin kotimaisista päästövähennyksistä", kommentoi Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastovastaava Venla Virkamäki.

Lähde:  Suomen luonnonsuojeluliitto

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.