p

Ilmastonlämpeneminen voi romahduttaa vuoria

Viime vuosikymmenen kivi-, lumi- ja maanvyöryt ovat yleistyneet vuoris-toissa, ilmeisesti poikkeuksellisten nousevien lämpötilojen seurauksena. Vuoristorinteiden jäätiköiden- ja ikiroudan sulaminen romahduttaa jäätyneenä kiinteänä pysyneet vuoristojen rinteet. (esimerkkejä lopussa)

Pahempaa voi olla vielä tulossa. Sulavat jäätiköt tulivuorien huipuista saattaa irrottaa valtavia järkäleitä ja käynnistää jopa megamaanvyörymän joka voi tuhota lähistöllä matalammalla olevan alueen, kuten kokonaisen kaupungin, sekä infrastruktuurin.

Maapallon historiassa tämä ilmiö ei ole mikään uusi. Edellisen kerran kun se tapahtui harvat ihmiset jäivät sitä todistamaan. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että noin 10 000 vuotta sitten jääkauden loputtua suuria osia tulivuoren huipun rinteitä romahti ja ne saivat aikaan valtavia maanvyörymiä.

Arvioidessaan riskiä Daniel Tormey, ympäristön konsulttiyritys ENTRIX'istä Los Angelesista, tutki valtavaa maanvyörymää joka tapahtui 11 000 vuotta sitten Planchón-Peteroa'ssa Chilessä. (Korkeus 4107 m) Hän keskittyi tulivuoreen (glaciated volcano), koska ilmastonlämpenemisen vaikutukset todennäköisemmin näkyvät siellä ennen kuin muualla.

Noin kolmasosa tulivuoresta romahti, sanoo Tormey. Kymmenen miljardia kuutiometriä maata ja kiveä syöksyi alas vuoren rinnettä ja peitti alleen 370 neliökilometrin alueen 95 kilometrin matkalla. Tutkimukset ovat osoittaneet, ettei voimakas sadekaan pystyisi saamaan aikaiseksi niin valtavaa vyörymää. Tormey päättelee, että jäätikön sulaminen on ollut syyllinen mega romahdukseen.

Koska maapallon lämpötila nousee on Tormey huolissaan siitä, että historia voi toistaa itseään tulivuoriin kaikkialla maapallolla. Hän arvelee, että monet lauhkean vyöhykkeen tulivuoret voivat olla vaarassa. Nykyään on paljon ihmisasutusta ja toimintaa aktiivisten tulivuorten läheisyydessä. Kun verrataan em. jääkauden jälkeiseen maanvyörymään, nykyisin tapahtuvalla tulivuoren romahduksella olisi katastrofaaliset seuraukset, sanoo Tormey.

Ensimmäiseksi tulivuori romahtaisi todennäköisemmin Andeilla, jossa lämpötila nousee ilmastonlämpenemisen vaikutuksesta  nopeimmin. Kaikki maan liikkuminen täällä voisi olla varhainen merkki tulevasta. David Pyle, vulkanologisti Oxfordin yliopistosta on samaa mieltä. "Tämä on todellinen riski ja erityisen vakava vaara Andeilla", hän sanoo.

Samaan aikaan käynnissä olevissa tutkimuksissa Bill McGuire University College London ja Rachel Lowe University Exeter, Iso-Britaniasta osoittavat, että tulivuorilla voi olla myös suurempi riski katastrofaaliseen romahdukseen ilmastonlämpenemisen lisätessä sateita.

Olemme huomanneet 39:n kaupungin olevan väestöltään suurempia kuin 100 000, ja sijaitsevan enintään100 kilometriä tulivuorista jotka ovat romahtaneet aikoinaan, näin ollen ne joutuvat suureen vaaraan myös tulevaisuudessa, sanoo McGuire.

Esimerkkejä:

Mount Cook (Korkeus 3 754 m). Uuden-Seelannin korkeimman vuoren rinteeltä romahti 14. joulukuuta 1991 12 miljoonaa kuutiometriä kiveä ja jäätä, kulkeutuen 7,5 kilometrin matkan. Romahdus tapahtui poikkeuksellisen lämpimällä viikolla jolloin lämpötila oli 8,5 ° C keskiarvon yläpuolella.

Mount Dzhimarai-Khokh, Venäjä. Yli sata ihmistä kuoli 20. syyskuuta 2002, kun Pohjois-Kaukasuksen vuoristossa jäätikön sulaessa osa huipusta romahti n. 100 miljoonaa kuutiota vuoren rinnettä kulkeutuen 20  kilometrin matkan tuhoten kaiken mennessään ja hautasi alleen myös kyliä. Ikiroudan lämpenemisen arvellaan olleen osasyynä.

Mount Rosa, Italia (Korkeus 4,634 m). Epätavallisen helleaallon jälkeen keväällä 2007 Alpeilla olevan vuoren rinteiltä käynnistyi mahtava 300 000 kuutiometrin kivivyöryn kuivuneeseen järveen. Jos järvessä olisi ollut vettä seuraukset olisivat olleet katastrofaaliset.

Lähde: NewScientist

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.