p

Arktinen alue lämpenee ennätys vauhtia

Arktinen alue, jota kutsutaan myös "maa-pallon jääkaapiksi" lämpenee ennätys vauhtia, mikä vaikuttaa paikalliseen eläimistöön, ihmiseen ja ekosysteemeihin sekä sääilmiöihin kaikkialla pohjoisen pallonpuoliskon alueilla, National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) keräämien tietojen mukaan. Tulokset julkaistiin 21 lokakuuta 2010. 

Grönlannissa 2010 oli ennätyksellisen korkeat lämpötilat, lämpimämpi kuin koskaan ennen koko mittaushistorian aikana. Jäätiköt sulivat ja menettivät massaansa ennätys vauhtia.

Kesäaikaisen merijään laajuus oli kolmanneksi pienimmillään sitten satelliittiseurauksen aloittamisen vuodesta 1979. Merijään paksuus myös ohenee. Vertoja sulamiselle vetää vain vuodet 2008 ja ennätyksellisen alhainen vuosi 2007.

Arktisen alueen lumipeite suli aikaisemmin kuin kertaakaan ennen satelliittimittauksen aloittamisen vuodesta 1966.

On myös näyttöä siitä, että arktisen alueen korkeampi lämpötila edistää muutoksia ilmakehän tapahtumiin niin arktisella kuin muillakin pohjoisilla leveysasteilla. Esimerkiksi talvi 2009-2010 oli poikkeuksellisen kylmä ja luminen pohjoisilla alueilla.

"Lainatakseni erästä NOAA:n kollegaa, mitä tulee tapahtumaan muualla maailmassa tapahtuu ensin Arktisella alueella", sanoi Jane Lubchenco, Ph.D, valtameri asiantuntija, NOAA:sta.

Muutokset vaikuttavat ihmisiin, eläimiin ja luontoon arktisen alueen lämmetessä, lumipeitteen vähetessä, ikiroudan ja jäätiköiden sulaessa, joilla on myös vakavia laaja-alaisia seurauksia niin fysikaalisiin, kuin biologisiin järjestelmiin maailmassa. Arktinen alue on tärkeä tekijä ilmastoon ja säähän kaikkialla.

Vuonna 2006 Amerikkalainen NOAA otti Arctic Report Card ilmasto-ohjelman käyttöön, jossa seurataan ja raportoidaan nopeasti muuttuvia olosuhteita arktisella alueella.

Aiheesta tarkemmin ja enemmän ScienceDailyn sivulta »» (engl)

Aiheesta aikaisemmin:
Arktinen sulaminen on uhka ihmiskunnalle »»

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.