p

Amazonilta löydetty viimeisen kymmenen vuoden aikana uusi laji joka kolmas päivä

Päivitetty 27.10.2010 klo 15.05
Amazonin alueelta on löydetty vuosina 1999–2009 yli 1200 uutta kasvi- ja eläinlajia. Tämä tarkoittaa yhtä uutta lajia joka kolmas päivä, mikä tekee Amazonista yhden luonnoltaan maailman monimuotoisimmista paikoista, kertoo WWF:n tuore raportti. Alueen luontoa uhkaavat lisääntyvä laidunmaan ja soijarehun kysyntä.

WWF:n tuoreessa ”Amazon Alive!: A Decade of Discoveries 1999–2009” -julkaisussa listataan 637 kasvia, 257 kalaa, 216 sammakkoeläintä, 55 matelijaa, 16 lintua ja 39 nisäkästä, jotka on löydetty Amazonilta vuosina 1999–2009. Lajien joukossa ovat esimerkiksi ensimmäinen uusi anakonda-laji (Eunectes beniensis) sitten vuoden 1936, sammakko (Ranitomeya amazonica), jolla on päässä liekkikuviointi ja jaloissa vesikuviointi sekä sokea, kirkkaanpunainen monni (Phreatobius dracunculus).
Kuvassa: Pamphobeteus grandis⎜Kuva: Rick. C. West
Vaikka suurin osa Amazonin alueesta on säilynyt melko koskemattomana, sitä uhkaavat tekijät ovat lisääntyneet nopeasti. Viimeisen 50 vuoden aikana Amazonin sademetsistä on hävitetty lähes viidennes, kooltaan kaksi kertaa Espanjan kokoinen alue. Suurimpia syitä on ollut paikallisten ja maailmanlaajuisten liha-, soija- ja biopolttoainemarkkinoiden nopea kasvu, mikä on lisännyt maankäytön tarvetta. Arviolta 80 prosenttia paljaaksi hakatusta alueesta Amazonilla on karjan laidunmaana. Amazonin luontoon ovat vaikuttaneet myös alueen nopea taloudellinen kasvu ja kasvava energiantarve.

Amazonin alueen suojelu hillitsee ilmastonmuutosta

Amazonin sademetsät ovat huomattavan monimuotoisen elämän koti, mutta ne myös varastoivat 90–140 miljardia tonnia hiiltä. Jos edes osa tästä hiilestä vapautuisi tulevaisuuden hakkuiden ja maankäytön muutosten takia, ilmaston lämpeneminen kiihtyisi.

Amazonin alueen sekä sen tunnettujen ja vielä tuntemattomien lajien säilyminen vaativat merkittäviä muutoksia alueen nykyiseen kestämättömään käyttöön. WWF tekee Living Amazon -hankkeessa yhteistyötä Amazonin alueen hallitusten, kansalaisjärjestöjen ja yksityisen sektorin kanssa. Päämääränä on yhteinen visio ympäristönsuojelullisesti, taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti kestävästä kehityksestä. Visiossa luonnon ekosysteemit on arvioitu niiden ympäristönsuojelullisen arvon mukaan, oikeudet maahan ja muihin resursseihin on jaettu oikeudenmukaisesti, maanviljely ja karjankasvatus seuraavat alan parhaita käytäntöjä ja liikenteen ja energian infrastruktuurin suunnittelussa on minimoitu ympäristövaikutukset sekä kulttuurisen monimuotoisuuden köyhtyminen.

Amazonin alueen valtiot ovat käyneet keskusteluja Amazonin lajien ja niiden elinympäristöjen turvaamisesta Japanissa meneillään olevassa YK:n biodiversiteettisopimuksen 10. osapuolikokouksessa. Eri maiden tiivis yhteistyö on edellytys Amazonin alueen suojelulle.

Amazon Alive Report'in voit ladata täältä »»

Lähde: WWF Suomi

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.