p

Pakistanin tulvatilanne jatkuu vaikeana

Pakistanin tulvatilanne jatkuu erittäin kriittisenä. Tulvat koettelevat nyt etenkin Sindhin maakuntaa, jossa lukuisia kaupunkeja on jouduttu evakuoimaan jo aiemmin.


Viimeisimpänä evakuointikäsky on annettu viime viikon torstaina eteläisessä Sindhissä sijaitsevaan 300 000 asukkaan Thattan kaupunkiin, jonne oli lisäksi asettunut tulvapakolaisia lähiseuduilta.

Tulvista kärsii tällä tietoa 17,6 miljoonaa ihmistä laajalla maantieteellisellä alueella. Yli miljoona taloa on vahingoittunut. Kuolleita on yhä vähän, noin 1 600. 800 000 ihmistä on maantieverkoston ulottumattomissa ja riippuvaisia lentoteitse toimitettavasta avusta.
 Maantiede vaikeuttaa avustustyötä. Tulvista kärsii Pakistanin jokainen maakunta ja alue – heimoalueita (FATA) lukuun ottamatta – pohjoisesta Kiinan rajalta etelään Indus-joen suistoon saakka. Alue on pituudeltaan reilut 1 500 kilometriä ja pinta-alaltaan 160 000 neliökilometriä, joka vastaa noin puolta Suomen pinta-alasta.

Tämä onkin pakottanut muun muassa YK:n humanitaarisen avun toimiston OCHAn perustamaan kolme kenttätoimistoa, ja neljännen avaaminen Hyderabadiin Etelä-Sindhiin on valmisteilla.

YK:n elokuun alkupuoliskolla julkaisema hätäapuvetoomus (Pakistan Initial Flood Response Plan) oli suuruudeltaan 460 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Jo nyt tiedetään, että avuntarve on vetoomuksen julkaisun jälkeen kasvanut erittäin paljon, sillä tulvat ovat levinneet Khyber Pakhtunkhwasta Punjabiin ja Sindhiin.

Pakistanin presidentti Zardari vetosi viime viikolla kansainväliseen yhteisöön, jotta luvattu hätäapu toimitettaisiin nopeasti, sillä valtavat tulvatuhot ylittävät järjestöjen kapasiteetin.

Maan jälleenrakennus tulee hyvin kalliiksi, sillä tulvista kärsineet alueet ovat pääasiassa väkirikkaita Pakistanin elämänlangaksi kutsutun Indus-joen lähiseutuja. Maailmanpankki ja Aasian kehityspankki valmistelevat arviota tuhojen määrästä ja valmistautuvat jälleenrakentamiseen perustamiensa rahastojensa kautta.

Maataloussektori on kärsinyt tuhoista pahiten. Sektorista saa elantonsa 80 prosenttia tulvatuhoista kärsivistä. Alustavien laskelmien mukaan 1,2 miljoonaa eläintä (mm. nautoja, vuohia ja lampaita) ja 6 miljoonaa kanaa olisi jo menetetty.

Maan peltoalasta 14 prosenttia kärsii tulvista. Ainakin 3,6 miljoonaa hehtaaria viljelyksiä (maissia, puuvillaa, riisiä, sokeriruokoa, vihanneksia ja hedelmiä) on vahingoittunut tai tuhoutunut.

Ruokaturvan kannalta korvaamaton vehnä kasvaa Pakistanissa talvella, ja kylvökausi alkaa syys–lokakuussa. Pelkona on, että ensi vuoden vehnäsato jää saamatta monilla alueilla. Vaikka tulvavesi laskisikin, niin tuhoutuneet siemenvarastot sekä pelloille tulvavesien mukana levinnyt liete vaikeuttavat uutta satokautta. Tulvavedet levittävät helposti lietettä ja mutaa, sillä Pakistanissa metsät peittävät vain 4 prosenttia pinta-alasta.

Eräillä kaupunkialueilla veden laskeminen on hidasta, sillä muovipussit ja muu roska ovat tukkineet viemäristöt.

Lähde: formin.finland
Kuva: Tulvat ovat tuhonneet suuria alueita Pakistanissa. DFID: UNICEF/mogwanja, flickr.com


Aikaisemmin:
Pakistanin tulva: Lahjoituksia kaivataan kipeästi lisää »»0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.