p

Luontopalvelujen karsiminen rapauttaisi kansalaisten arkea

Hallitus esittää, että Metsähallituksen luontopalveluista vähennetään 5 miljoonaa euroa. Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä esitys aiheuttaa merkittäviä ongelmia matkailuelinkeinolle, luonnon virkistyskäyttäjille ja luonnonsuojelulle.
"Luontopalvelujen karsiminen budjettiesityksessä vaikuttaa huonosti harkitulta. Taustalaskelmat vaikuttavat yhtä keskeneräisiltä kuin energiaverotuksessa. Eduskunnan kannattaisi viisaasti palauttaa luontopalvelujen määrärahat päättäessään valtion budjetista", sanoo luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen.

Hallituksen esityksen vaikutukset kohdistuvat pahimmin syrjäseuduille, joissa luontopalvelut työllistävät suoraan ja välillisesti kymmeniä henkilöitä. Metsähallitus menettäisi myös mahdollisuuden käyttää työllisyysmäärärahoja lomautusten tai irtisanomisten aikana.

Metsähallituksen luontopalveluilla on paikallistaloudellisesti suuri merkitys. Esimerkiksi Käsivarren ja Kilpisjärven luonto tuottaa Enontekiössä paikallistalouteen vuosittain 4,3 miljoonaa euroa. Matkailijoiden viihtymiseen ja viipymiseen alueella vaikuttavat tuoreen kävijätutkimuksen mukaan retkeilyrakenteet. Metsähallitus on arvioinut vuonna 2009 luontoalueiden perushuoltoon ja rakenteiden ylläpitoon käytettyjen sijoitusten tuottaneen paikallistalouteen jopa 20-kertaisen rahallisen hyödyn. Suurin merkitys on kotimaisilla virkistyskäyttäjillä.

Tutkimusten mukaan luonnossa oleminen edistää terveyttä. Metsähallituksen luontopalvelujen ylläpitämät retkireitit ja luontokeskukset tekevät luonnon helpommin saavutettavaksi.

“Haluaako hallitus todella vaikeuttaa suomalaisen luonnon virkistyskäyttöä ja suojelua? Tämä voi johtaa myös siihen, että vaarannetaan esimerkiksi saimaanorpan, maakotkan ja valkoselkätikan seurannat. Pelkäämme myös erävalvonnan heikkenevän entisestään ja uusien kansallispuistojen puistojen perustamisen vaikeutuvan”, Kuronen havainnollistaa.

Hallituksen esitys saattaa kohdentua erityisesti kansallispuistojen luontokeskuksiin. Luonnonsuojeluliiton mielestä niiden sulkemisella tai aukiolojen supistamisella saadaan aikaiseksi vain vähäisiä säästöjä, koska kiinteistöjä on kuitenkin ylläpidettävä. Kansallispuistojen sisällä olevia rakennuksia ei saa lain mukaan myöskään myydä.

Lähde: Suomen luonnonsuojeluliitto
Kuvat: Luontokeskus Muurahainen ja pitkospuut ⎜Ekofokus

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.