p

Kesän helle toi esille ilmastonmuutoksen vaikutuksia

Itä-Suomen yliopiston professorin Rauno Sairisen mukaan mennyt kesä osoitti, mitä kaikkea yhteiskunnassa tapahtuukaan, kun on pitkään hellettä ja kovia myrskyjä. Se näytti myös, millaisiin ongelmiin ihmiset voivat jatkossa joutua yhä useammin ilmastonmuutoksen seurauksena ja mitkä ovat haavoittuvia ryhmiä.

Sairinen löysi kesän helle- ja myrskyuutisista samoja asioita, joita Ilmastonmuutoksen sopeutumistutkimusohjelman (ISTO) hankkeessa on aiemmin tänä vuonna selvitetty yleisemmällä tasolla. Hankkeessa tutkittiin ilmastonmuutoksen sosiaalisia vaikutuksia Varsinais-Suomen maaseudulla. Hanke herätti paljon lisäkysymyksiä, joihin pitäisi etsiä vastauksia uusilla tutkimuksilla.

”Ilmastonmuutoksesta on lukuisia skenaarioita lämpötilamuutoksista ja satomääristä, mutta miten pääsisi kiinni siihen, mitä niistä seuraa ihmisten elämälle”, Sairinen kuvaa vaikeutta hahmottaa ilmastonmuutoksen sosiaalisia ja hyvinvointivaikutuksia.

Sosiaalisten vaikutusten arvioinnissa on keskeistä ymmärtää, kuinka ilmastonmuutoksen vaikutusten ja yhteisöjen hyvinvoinnin välinen dynamiikka toimii, jotta voidaan tehdä kestäviä ja yhteisöjen sopeutumiskykyä tukevia ratkaisuja.

Ilmastonmuutos lisää yhteisöllisyyttä

Hankkeessa kävi ilmi, että ilmastonmuutokseen sopeutuminen saattaa edellyttää yhteisöllisyyttä. Naapuriapu ja kriisitietoisuus kasvavat ääritilanteissa. Myös seurakuntien rooli nousi haastatteluissa esiin. Joissakin seurakunnissa ilmastotyö on jo otettu mukaan toimintaan, on pohdittu ihmisen uhkakuvia tulevaisuudesta ja niiden käsittelyä.

Ilmastonmuutoksen pelätään vaikuttavan myös ihmisten mielenterveyteen. Talvien muuttuminen vähälumisiksi pidentää pimeää jaksoa ja voi lisätä masentuneisuutta. Etenkin maaseudulla tällä voi olla erityisesti merkitystä. Myös ulkona liikkumiseen sopivat talvikelit saattavat vähentyä.

Sosiaalisten vaikutusten näkökulmasta haavoittuvien väestöryhmien, yhteisöjen ja alueiden tunnistaminen on tärkeää. Ilmastonmuutoksen menettäjiksi Sairinen mainitsee rannikoilla ja tulvaherkillä alueilla asuvat ihmiset.

”Mitä vaikeampien yhteyksien päässä ollaan, sitä vaikeampi tilanne on äärioloissa, esimerkiksi tieyhteyksien tai sähkön katkettua. Lisäksi lumettomuus voi aiheuttaa haittoja maaseutu- ja luontomatkailulle”, hän sanoo.

Varsinaisia menestyjiä on vaikeampi määritellä. Maatalousala näyttäisi voittavan, mutta ilmastonmuutos tuo riskejä sinnekin. Ilmastopolitiikka luo uusia paikallisia energiatuotantoratkaisuja, joista maaseutu hyötyy.

Lähde: Klimaatti
Kuva: Ekofokus

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.