p

Epäoikeudenmukainen tuomio aktivisteille

Greenpeace osoittaa tänään mieltään Japanin suurlähetystöjen edessä ympäri maailmaa, myös Unioninkadulla Helsingissä. Kaksi Greenpeacen aktivistia, jotka ottivat haltuunsa valaanlihaa paljastaakseen japanilaiseen valaanpyyntiin liittyvän mustan pörssin kaupan ja korruption, tuomittiin tänään. Junichi Sato ja Toru Suzuki tuomittiin varkaudesta kolmen vuoden mahdolliseen vankeusrangaistukseen.

”Tuomio on epäoikeudenmukainen ja suhteeton. Aktivistit tuomittiin siitä, että he paljastivat rikoksen. Tarkoituksena on peittää skandaali, joka koskee poliittisesti herkkää japanilaista valaanlihateollisuutta. Oikeus ei ottanut huomioon oikeaa rikosta, salakuljetusta. Saton ja Suzukin kaltaiset aktivistit eivät ole rikollisia. Tuomio perustuu erikoiseen lain tulkintaan ja soveltamiseen”, sanoo Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

Kaupallinen valaanpyynti on kansainvälisellä sopimuksella kielletty, mutta Japanin hallituksen tukeman valasohjelman turvin pyydetään noin 1 500 valasta Eteläisellä jäämerellä ”tieteelliseen tarkoitukseen”. Sato ja Suzuki veivät vuonna 2008 syyttäjälle todisteen, että valaanpyyntialukselta vietiin maihin valaanlihaa laittomasti myytäväksi.

”Valaanlihaskandaali osoittaa selkeästi, että kyse on kielletystä kaupallisesta valaanpyynnistä, joka on naamioitu tieteelliseksi tutkimukseksi”, Aromaa sanoo.

Japanin oikeudenkäynti on merkkipaalu, ei vain oikeudenkäyntiin liittyvän poliittisen pelin takia tai sen takia, mitä todella paljastettiin, vaan myös sen takia, että aktivisteja pidettiin 26 vuorokautta vangittuina, ennen kuin heitä vastaan nostettiin syyte. He eivät myöskään saaneet oikeusapua, heidän kuulustelunsa olivat puutteellisia, ja heitä kohdeltiin muutenkin tavalla, joka oli suhteeton heidän väitettyyn rikokseensa nähden. Oikeudenkäynti kesti kaksi vuotta, eivätkä he tuona aikana saaneet tavata työtovereitaan eivätkä toimia valaanpyyntiä vastaan.

YK on kritisoinut Japania kummankin aktivistin kohtelusta ja katsoo, että maa rikkoo YK:n ihmisoikeuksien julistusta.

Lähde: Greenpeace
Kuva: Greenpeace / Aktivistit pitelevät "Aktivismi ei ole rikos" -banneria Washingtonissa korkeimman oikeuden edessä 27.8.2010

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.