p

Aktivistit nousivat öljynporausalukselle

Greenpeacen ympäristöaktivistit ovat pysäyttäneet öljynporausaluksen Shetlannin saarten vesillä. Aktivistit nousivat ruotsalaisvarustamon öljynporausalus Stena Carronin ankkurikettinkeihin ja ovat majoittuneet kettingeistä roikkuville teltta-alustoille.
Aktivisti valmistautuu pysäyttämään öljynporausaluksen matkan.

Öljynporausalus on öljy-yhtiö Chevronin käytössä. Alus on meripeninkulman päässä Shetlannin saarista ja se oli aikeissa lähteä Lagavulinin öljykentälle tekemään koeporausta 500 metrin syvyyteen. Viime kesällä tapahtuneen Meksikonlahden öljyonnettomuuden jälkeen ympäristöaktivistit ovat yhdistäneet poliittisten johtajien kanssa voimansa, jotta uudet syvänmeren öljynporauskohteet kiellettäisiin.

"Shetlannin saarten luonto on upea, ja öljyonnettomuus tuhoaisi saarten lisäksi suuren osan Pohjanmerta. On aika siirtyä öljystä eteenpäin", sanoo laivan ankkurikettinkeihin kiivennyt aktivisti Anais Schneider.

Mielenosoitus tapahtuu samaan aikaan, kun ympäristöministerit kokoontuvat Norjaan, Bergeniin, Koillis-Atlantin suojelua käsittelevän OSPAR-komission kokoukseen. Kokouksessa keskustellaan Saksan ehdotuksesta kieltää uudet syvänmeren öljynporaukset. Iso-Britannian hallitus lähettää Bergeniin kaksi ministeriä torjumaan Saksan ehdotusta. Myös Suomi on kokouksessa edustettuna.

"David Cameron sanoi, että hänen hallituksensa on kaikkien aikojen vihrein, mutta hän ei edes halua tukea suunnitelmaa suojella meriä Meksikonlahden onnettomuuden kaltaiselta tuholta", sanoo toinen Stena Carronille kiivennyt aktivisti Victor Rask.

Greenpeace uhkaa Iso-Britannian hallitusta oikeustoimilla saadakseen pysäytettyä uudet syvänmeren öljynporausluvat estettyä. Shetlannin saarten länsipuolella on arvioitu olevan kahdesta neljään miljardia barrelia öljyä, ja alueella on jo BP:llä kolme öljy- ja kaasukenttää.

Mielenosoittajien lähettyvillä Shetlannin saarten ulkopuolella on myös Greenpeacen alus Esperanza, joka elo-syyskuun vaihteessa oli torjumassa öljynporausta Grönlannin länsipuolella. Esperanzan miehistössä on suomalainen aktivisti Timo Puohiniemi, joka oli mukana pysäyttämässä öljynporausta Grönlannissa.

Lähde: Greenpeace 
Kuva: Greenpeace 

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.