p

YK tunnusti puhtaan juomaveden ihmisoikeudeksi

YK julisti 28.7.2010 yleiskokouksessaan puhtaan veden ja sanitaation kaikille kuuluvaksi ihmisoikeudeksi.

122 maata äänesti esityksen puolesta. Yksikään maa ei vastustanut puhtaan veden tunnustamista ihmisoikeudeksi, mutta 41 maata jätti äänestämättä.

Äänestystulos heijasti jakoa vauraaseen pohjoiseen ja köyhään etelään. Äänestämättä jättivät muiden muassa Yhdysvallat, Iso-Britannia, Australia, Kanada, Ruotsi, Tanska ja Irlanti. Myös useat Afrikan maat myötäilivät rikkaiden teollisuusmaiden linjaa.

Ennen ratkaisevaa äänestystä asiaa ehdittiin puida YK:ssa liki 15 vuotta.

YK:n mukaan lähes kaksi miljardia ihmistä elää vesiongelmista kärsivillä alueilla ja liki kolme miljardia asuu yli kilometrin päässä juoksevasta vedestä. Noin kaksi miljoonaa ihmistä – joista suurin osa on lapsia – kuolee vuosittain tauteihin, jotka johtuvat likaisesta vedestä ja huonosta sanitaatiosta.

Arvioidaan, että maailman makean veden kulutus kasvaa neljänneksen vuoteen 2030 mennessä. Kulutuksen ennustetaan lisääntyvän etenkin Intiassa ja Kiinassa.

Plan tukee kaikissa toimintamaissaan lasten ja heidän yhteisöjensä mahdollisuutta puhtaaseen veteen. Viime marraskuussa Plan Suomi aloitti yhteistyön Kemiran kanssa tukeakseen lasten oikeuksia veteen, terveyteen ja kehitykseen. Planilla ja Kemiralla on yhteisiä veteen ja sanitaatioon liittyviä projekteja Etiopiassa, Boliviassa ja Kiinassa.

Asiasta kertoi: maailma.net0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.