p

Turpeen erityiskohtelu on tuomittavaa

Energiaverotuksen kiristäminen on oikea askel ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Verotuksen porrastaminen päästöjen mukaan on myös oikea ratkaisu. Sen sijaan turpeen kohdalla tehty poikkeus on tuomittava. Turve on ilmastovaikutukseltaan kivihiilen veroinen fossiilinen polttoaine, kertoo Greenpeace tiedotteessaan.

Polttoturpeen vero poikkeaa täysin hallituksen esittämästä muusta energiaverotuksesta. Vain 1,90 euroa/megawattitunti on verotaso, jota voi pitää suorana tukena turvetuotannolle. Jopa kivihiiltä pahempien kasvihuonekaasupäästöjen lisäksi turvetuotanto rehevöittää vesistöjä ja tuhoaa arvokasta suoluontoa.

Greenpeacen mukaan turpeen verohelpotuksen sijaan maakaasun veron kiristämistä olisi lykättävä siirtymäkaudella. Osa maakaasua käyttävistä laitoksista voi siirtyä käyttämään biokaasua, ja sitä voi jaella maakaasun siirtoverkossa. Siirtymäkautta tarvitaan, jotta tarvittavat investoinnit biokaasun tuottamiseen ehditään tehdä.

"Poliittinen kaupankäynti turpeella on pilannut muuten oikeansuuntaiseen energiaveroesityksen. Suomen pitäisi olla matkalla kohti turvallista ja työllistävää uusiutuvan energian yhteiskuntaa. Nyt sen sijaan olemme panostamassa ydinvoimaan, joka jättää vaarallisen perinnön lukemattomille sukupolville, ja tuhoamassa suomme ilmastoa tuhoavan turpeenpolton takia", sanoo Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.