p

Kasvukeskustelun (degrowth) huippunimet Suomeen

Talouskasvukeskustelun kansainväliset huippunimet Tim Jackson, Peter Victor ja Serge Latouche saapuvat Suomeen. He puhuvat Suomen luonnonsuojeluliiton järjestämässä Kasvu murroksessa -konferenssissa 24.9. Helsingissä. Konferenssissa etsitään vaihtoehtoja jatkuvaan kasvuun perustuvaan talouteen, joka uhkaa ilmastoa ja hyvinvointia.

“Tämä on yksi tämän vuoden kiinnostavimpia kasvukriittisiä tapahtumia koko maailmassa”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen. “Ekologinen jalanjälkemme ylittää reilusti maapallon kantokyvyn rajat, eikä pelkästään energiatehokkuutta lisäämällä ratkaista käsillä olevaa ympäristökatastrofia. Tarvitaan perustavanlaatuinen muutos”.

Kasvu murroksessa -konferenssin tavoitteena on herättää kriittistä ja rakentavaa keskustelua talouskasvun sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista. Jatkuva talouskasvu on totuttu näkemään välttämättömyytenä, jota tarvitaan hyvinvointivaltion, työpaikkojen ja verotulojen turvaamiseksi. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä vakuuttuneita yhä suuremman talouskasvun hyvinvointia lisäävästä vaikutuksesta.

“Entä jos talouskasvu ei jatkukaan ikuisesti tavoiteltavaa kolmen prosentin vuosivauhtia, kun ihmiset löytävät merkityksiä palkkatyön ulkopuolelta, väestö ikääntyy ja ekologiset reunaehdot ylittyvät? Mikä on suunnitelma B? Millä tavalla elintärkeät hyvinvointipalvelut voidaan turvata laskevan talouden olosuhteissa?” yksi konferenssin järjestäjistä, Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius kysyy.

Kansainvälisten asiantuntijoiden lisäksi tilaisuuteen on kutsuttu laaja joukko suomalaisia vaikuttajia. Konferenssin paneelikeskusteluun osallistuvat ETLA:n ja EVA:n toimitusjohtaja Sixten Korkman, europarlamentaarikko Satu Hassi sekä Åbo Akademin dosentti, ekonomisti Jan Otto Andersson.

Konferenssin iltapäivän työryhmissä pohditaan alan kotimaisten ja ulkomaisten asiantuntijoiden johdolla konkreettisia mahdollisuuksia kohtuutalousyhteiskunnan luomiseksi.

“Kasvu murroksessa -konferenssi on ilmainen ja avoin kaikille. Tervetulleita ovat niin median edustajat, asiantuntijat, kansalaisjärjestötoimijat kuin suuri yleisökin”, hankkeen koordinaattori Jaana Eskola kertoo.

Kasvu murroksessa -konferenssi Vanhalla ylioppilastalolla perjantaina 24.9. klo 10-18.

Lähde: Suomen Luonnonsuojeluliitto
Kuva: degrowthfinland.fi
*****

Kannattaa lukea:

degrowthfinland.fi : 10 hyvää syytä puhua kasvusta »»

Leo Stranius: Suomi kestävän kasvun uralle – kasvufetissi tarvitsee uskon hypyn »»

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.