p

GM-kasvit leviävät pelloilta luontoon

Geenien muuntelulla saattaa olla arvaamattomia seurauksia ympäristön kannalta jos geenimuunnellut kasvit leviävät pelloilta luontoon. 

Nyt niin on tapahtunut, uutisoi Tiede.fi nettisivullaan. Geenimanipuloidut kasvit leviävät pelloilta luontoon, totesivat Pohjois-Dakotan pientareita peranneet yhdysvaltalaistutkijat, löytäessään siitä todisteita.

Meredith Schafer Arkansasin yliopistosta ja kollegansa Pohjois-Dakotan ja Kalifornian osavaltionyliopistoista sekä Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirastosta poimivat 406 rapsikasvia eri puolilta Pohjois-Dakotan tienvarsia, ja veivät ne laboratorioon analysoitaviksi.

Tiede.fi uutisen mukaan 86 prosentissa kerätyistä näytteistä löytyi kasvimyrkyille sietokykyä lisääviä CP4 EPSPS- tai PAT-proteiineja.

"Lisäksi kahdesta rapsista löytyi sellaisia siirtogeneettisiä ominaisuuksia, joita ei ole vielä vapautettu markkinoille. Tämä viittaa siihen, että siirtogeeniset kasvit pystyvät lisääntymään viljelysten ulkopuolella”, sanoi tutkimusryhmään lukeutunut Cynthia Sagers Arkansasin yliopistosta.

Tulokset on esitelty Yhdysvaltain ekologisen seuran vuosikokouksessa.

Taustaa [Wikipedia]:
Geenien muuntelulla voi olla odottamattomia seurauksia sekä muunnellun organismin että sen ympäristön kannalta esimerkiksi siinä tapauksessa, että geenimuunnellut kasvit leviävät pelloilta luontoon. Tätä on vaikea, jopa mahdoton kontrolloida.
Nälänhädässä ongelma ei ole ruoan määrä vaan sen jakautuminen.
Maapallon biodiversiteetti voi köyhtyä. Jos viljelykasveista kehitetään mahdollisimman vastustuskykyisiä torjunta-aineille, villit kasvit eivät enää selviä kilpailussa. Samoin hyönteisille myrkyllisten kasvien kehittäminen voi johtaa hyönteis- ja siten esimerkiksi lintukannan romahdukseen. 
Suurtilallisille taloudellisesti kannattava, hyvin laajamittainen soijanviljely on vähentänyt maatalousalueiden biodiversiteettiä merkittävästi esimerkiksi Etelä-Amerikassa.
Torjunta-aineiden sietokyky voi siirtyä geenimuunnelluista lajeista rikkakasveihin.
Geenimuunnellut viljelylajikkeet voivat sekoittua ja risteytyä muuntelemattomien kanssa.
Geenimuunneltujen viljelylajikkeiden suosiminen ei todellisuudessa aina vähennä tarvittavien torjunta-aineiden määrää.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.