p

BP:n öljy tuhoaa myös syvyyksissä

Puheet Meksikonlahden nopeasta toipumisesta ovat useiden asiantuntijoiden mukaan tuulesta temmattuja.

"Ennustan, että tämän öljyvuodon vaikutukset jatkuvat useita vuosikymmeniä", yhdysvaltalainen meribiologian tohtori Ed Cake sanoo.

BP-yhtiön nyt aiheuttama öljyturma on pahin Meksikonlahdella sattunut. Edellinen ennätysvuoto koettiin 1979, kun Meksikon valtion Pemex-yhtiön Ixtoc-1 -öljynporauslautta räjähti Campechenlahdella.

"Ixtocin vaikutukset tuntuvat edelleen, 31 vuoden jälkeen. Tutkijoiden mukaan osterit eivät ole palanneet Yucatanin niemimaan lahtiin, ja öljyvuoto oli paljon tämänkesäistä pienempi", Cake kertoo.

Virallisen arvion mukaan öljyä on nyt vuotanut Meksikonlahteen 4,9 miljoonaa barrelia, kun Ixtocin päästö oli 3,3, miljoonaa barrelia.

Cake muistuttaa, että myös Alaskan rannikolla kärsitään edelleen vuonna 1989 tapahtuneen Exxon Valdes -tankkerin karilleajon seurauksista.

Korallit tuhoutuvat

Cake on huolissaan Meksikonlahden syvien vesien ja pohjan eliöstöstä. Huomattava osa öljystä on vajonnut sinne BP:n käytettyä myrkyllisiä kemikaaleja sen hajottamiseen.

Alueella toimivan öljyputkiyrityksen tekemässä ympäristöarvioinnissa oli vastikään löydetty muun muassa aiemmin tuntemattomia koralliyhdyskuntia. "Ne eivät toivu tästä", Cake sanoo.

Tohtori Stephen Cofer-Shabica on tutkinut Ixtocin turman vaikutuksia Teksasin Padre Islandissa. "Hiekassa on öljyä vielä 31 vuoden jälkeen."

Cofer-Shabica ällistelee nyt sitä, että Louisianan osavaltio yrittää torjua BP:n öljyä rakentamalla hiekkavalleja veteen.

Hänen mukaansa se on täysin hyödytöntä, koska syvempiin vesiin uponnut hajotettu öljy pääsee kuitenkin liikkumaan ympäriinsä.

Lisäksi pohjahiekan kaivaminen ylös matalista vesistä on vahingollista simpukoille ja kerrostuman muulle eliöstölle, hän jatkaa.

Cofer-Shabica arvioi Louisianan yritykset suojella rämeitään muutenkin tuhoon tuomituiksi, koska merenpinta nousee maailmanlaajuisesti.

"Myrkytämme ravintoketjun"

Tutkijoita huolestuttavat suunnattomat määrät myrkkyjä, joita BP on käyttänyt öljylauttojen hajottamiseen. Selvitys vuodelta 1979 paljasti, että Corexit-niminen myrkky hajottaa öljyn ohella esimerkiksi linnunmunat.

Caken tutkimusryhmä on seurannut myrkkyruiskutuksia ja havainnut öljyn katoavan pinnalta yhdessä yössä. Cake epäilee, että öljy uppoaa suurina lauttoina ja jatkaa tuhojaan pohjassa.

"BP haluaa vain saada öljyn pois silmistä ja mielestä", hän epäilee.

"Olemme myrkyttämässä koko Meksikonlahden ravintoketjun. Se on järjetöntä ja rikollista. Olen todella huolissani toiminnan pitkäaikaisista vaikutuksista luontoon ja ihmisiin", Chasidy Hobbs pohtii. Hän on sekä ympäristöaktivisti että alan tutkija ja yrittäjä Floridan Pensacolassa.

Cake muistuttaa, että merenpohjan bakteerit ovat aina syöneet öljyä, mutta nyt öljyn määrän räjähdettyä bakteerit kasvavat ja kuluttavat loppuun merenpohjan hapen.

Hänen mukaansa merenpohjassa Mississipin länsipuolella on jo laajoja kuolleita alueita, ja nyt niitä uhkaa muodostua myös suiston itäpuolelle.

Lähde: maailma.net

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.