p

Atlantilla valtava jätepyörre

Tietoisuus kasvaa maailman valtameriin kertyvästä muoviroskasta. Tyynen valtameren jätepyörteen lisäksi Atlantin valtamerellä on valtava jätepyörre. Asia on tiedetty yli kahdenkymmenen vuoden ajan, mutta vasta nyt on jätepyörteen laajuus saatu suunnilleen selvitettyä.

Aikaisemmin määrittelemättömällä laajalla Atlantin alueella on todettu olevan suuria määriä muoviroskaa, joka on verrattavissa Tyynenmeren jätepyörteeseen ("Great Pacific Garbage Patch"). Eniten jätettä Atlantilla kelluu 22 ja 32 leveyspiirin välillä.

"Paitsi, että tämä tutkimus on tärkeä, se on myös ensimmäinen tieteellinen arvio kelluvan muovijätteen määrästä ja laajuudesta valtamerialueella, joka myös vahvistaa olemassa olevia tietoja, sekä selittää muovin kertymisen tälle alueelle kaukana rannikosta", sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja meritutkija Kara Lavender.

Kooltaan jätelautta vastaa Tyynellä merellä kelluvaa jätepyörrettä. Jätepyörre syntyy kun merivirtaukset kokoavat sekä mantereilta, että laivoista mereen päätyvän muovijätteen yhteen.

Yllättävä havainto on kelluvan muovijätteen ja roskien määrä 22 vuoden tutkimuksen aikana. Vaikka jätteen määrä on merissä kasvanut, sitä on kuitenkin vähemmän verrattuna huomattavasti mantereilla lisääntyneeseen muovin käyttöön. Puuttuvan muovin paikkaa ei tunneta.

Muovijäte kertyy isommista esineistä jotka ovat hajonneet muovihiukkasiksi. Suurin osa muovijätteestä on tyypillisesti kooltaan millimetrin kokoisia ja ne koostuu polyeteenistä ja polypropeenista. Vettä kevyempi muovijäte kelluu pinnan läheisyydessä ja saattaa upota fysikaalisten ominaisuuksien muuttuessa merenpohjaan.

Muoviroska on merieliöstöille vaarallista, joka siirtyy ravintoketjuun. Muovin hajotessa molekyyleiksi mikään eliö ei pysty niitä enää hajottamaan vaan ne lopulta tukkivat niitä syövien eläinten ruoansulatuskanavat, joka johtaa kuolemaan.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa oli mukana; Sea Education Association (SEA), Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), and the University of Hawaii (UH). Tutkimus on julkaistu Science tiedelehdessä.

Lähde: ScienceDaily
Kuva: Kuvakaappaus

Roska saari: Valtameri täynnä muovia (osa 1/3)