Äärisäät jatkuivat kuluneena viikonloppuna

Poikkeuksellisen lämpimät säät ovat jatkuneet ajoittain myös elokuussa, ja sen seurauksena on esiintynyt myös voimakkaita ukonilmoja. Suomen alueella rekisteröitiin lauantaina ja sunnuntaina yhteensä noin 37 000 maasalamaa, mikä on poikkeuksellisen suuri määrä.

Viikonloppuna 7.-8.8. Venäjältä levisi jälleen poikkeuksellisen lämmintä ilmaan suureen osaan maata. Sen yhteydessä saavutettiin monin paikoin uusia elokuun lämpöennätyksiä. Korkein lukema, 33,8 astetta, mitattiin lauantaina Lahdessa ja Heinolassa ja sunnuntaina 8.8. Lahdessa. Lämpötilat ylittivät Sulkavalla 5.8.1912 mitatun edellisen elokuun lämpöennätyksen, joka oli 33,2 astetta. Hellepäiviä on kertynyt tänä vuonna tähän mennessä Kouvolan Utissa 44 kpl ja Lahdessa 43 kpl. Tämä on samalla uusi hellepäivien ennätys. Aikaisempi hellepäivien ennätys, 42 päivää, saavutettiin Heinolassa vuonna 2006.

Lämpimän ilman mukana kulkeutui Venäjältä myös metsäpalojen savua. Savun takia ilmanlaatu oli huono tai erittäin huono etenkin Uudellamaalla ja Kaakkois-Suomessa. Ilmanlaatu oli huonoimmillaan sunnuntai-illan ja yön aikana. Ilmanlaatu paranee maanantain kuluessa.

Poikkeuksellisia salamamääriä

Hellesäähän liittyi myös voimakkaita ukonilmoja, jotka aiheuttivat paikoin suurtakin tuhoa. Lauantaina voimakkaimmat ukkoset sattuivat maan lounaisosasta Pirkanmaan ja Keski-Suomen yli Kainuuseen kulkevalla linjalla, kun taas sunnuntaina voimakkaita ukkosia esiintyi laajalti maan länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa. Suomen alueella rekisteröitiin lauantaina ja sunnuntaina yhteensä noin 37 000 maasalamaa, kun koko elokuun pitkäaikainen keskiarvo on noin 29 000 maasalamaa. Pelkästään sunnuntaina rekisteröitiin noin 24 000 maasalamaa, mitä voidaan pitää poikkeuksellisena määränä.

Ilmatieteen laitos antoi lauantaina ja sunnuntaina viranomaistiedotteita vaarallisista ukkosista. Viranomaistiedote on erittäin harvinainen varoituskeino. Se on normaaleja Ilmatieteen laitoksen antamia ennusteita voimakkaampi ja se lähetetään, kun tilanteen ennustetaan mahdollisesti uhkaavan ihmishenkiä. Viranomaistiedotetta voimakkaampi hätätiedote lähetetään puolestaan silloin, kun tilanne aiheuttaa ihmishengelle välitöntä vaaraa.

Sää jatkuu epävakaisena

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 9.8. tekemän ennusteen mukaan tämän viikon sää on yleisilmeeltään epävakaista ja melko lämmintä. Iltapäivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 20 ja 25 asteen välillä. Pohjoisessa jäädään tyypillisesti alle 20 asteen. Sadekuuroja tulee tällä viikolla useana päivänä.

Lähde: Ilmatieteen laitos

0 kommenttia:

Lähetä kommentti