p

Tuhannet löytämättömät kasvilajit sukupuuton partaalla

Edessä on uhkia, kuten elinympäristöjen häviäminen ja ilmastonmuutos. Tuhansia maailmanlaajuisesti harvinaisia kasvilajeja saattaa kuolla sukupuuttoon ennen kuin tutkijat edes löytävät niitä kolmen tutkijan yhteistyössä suorittaman tutkimuksen mukaan, joka on julkaistu [Proceedings of the Royal Society B]  lehdessä.

-Tutkijat arvioivat yleisesti lajien määräksi 5 miljoonasta -  50 miljoonaan, mutta vain alle kaksi miljoonaa näistä on löydetty tähän mennessä, sanoo tutkimuksen johtava kirjoittaja Lucas Joppa [Microsoft Research in Cambridge, U.K]. -Käyttämällä uutta menetelmää pystyimme tarkentamaan arviota kasvilajien määrästä ja laskemaan kuinka paljon kasveja jää havaitsematta.

Tarkistuslistan [Based on data from the online World Checklist of Selected Plant Families at the Royal Botanic Gardens, Kew] perusteella tutkijat laskivat tuntemattomien kasvien määrän 10 - 20 prosenttia suuremmaksi kuin aiemmin on arvioitu. -Tällä havainnoilla on suuria vaikutuksia, sillä vielä tuntemattomat lajit ovat todennäköisesti erittäin harvinaisia ja uhanalaisia, sanoo Joppa.

-Uuden tarkemman arvion mukaan voidaan päätellä osuudet kaikista uhanalaisista kasvilajeista, sanoo yhteistyössä ollut David Roberts [Durrell Institute of Conservation and Ecology at the University of Kent ]. -Jos otamme huomioon kaikki nykyiset tunnetut uhanalaiset lajit, ja ne, jotka ovat vielä tunnistamatta, voimme arvioida, että 25 - 33 prosenttia kaikista kasvilajeista on uhanalaisia, hän jatkaa.

-Tämä määrä heijastaa maailmanlaajuisten uhkatekijöiden vaikutuksia, kuten elinympäristöjen menetyksiä. Se voi lisääntyä myös muilla uhilla kuten ilmastonmuutoksella, Joppa lisää.

-Ajoitus ei voisi olla täydellisempi, sanoo mukana ollut Stuart Pimm [Doris Duke Professor of Conservation Ecology at Duke's Nicholas School of the Environment]. Vuosi 2010 on Kansainvälinen monimuotoisuuden vuosi. Kirjoitimme aiheesta etsiessämme vastausta kysymyksiin: Kuinka paljon biologista monimuotoisuutta on ja kuinka monta lajia voimme menettää ennen kuin ne on saatu edes selville?

Tutkimuksesta kertoi: ScienceDaily

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.