p

Sinilevät runsastuneet Suomen eteläisillä merialueilla

Leväkukinnat ovat lisääntyneet Suomen merialueilla pinta- ja pinnanalusvedessä. Sinilevää on merialueilla ajankohtaan nähden hieman runsaammin kuin keskimäärin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Voimakkaampia pintakukintoja on lähipäivinä esiintynyt ulkomerellä etenkin Porvoon ja Suursaaren välisellä alueella, sekä Suomen lounaisimmilla ulkomerialueilla. Rannikkoalueilta ilmoituksia sinilevästä on tehty itäiseltä Suomenlahdelta, Lounais-Sipoon Karhusaaresta, Espoonlahdelta, Hankoniemen eteläpuolelta sekä hieman runsaammin Saaristomereltä. Kaakkoisimmalla meriraja-alueella ja Haapasaaren alueella levää on esiintynyt ajoittain melko runsaasti.

Ennustettu erittäin lämmin sää todennäköisesti edelleen runsastuttaa sinileviä. Meriveden pintalämpötila on nyt korkeampi kuin viime vuonna samaan aikaan. Lämpimien säiden myötä runsaampia levälauttoja voi muodostua etenkin Suomenlahdelle ja lounaisille merialueille

Lämmin sää ei kasvattanut runsaiden leväesiintymien määrää järvillä

Sisävesillä havaintoja sinilevistä on tehty jälleen viimeviikkoista enemmän. Sisävesien 277 havaintopaikasta 52 järvellä havaittiin sinilevää. Runsaiden sinileväesiintymien määrä sisävesillä ei kasvanut viime viikosta. Havaintoja saatiin viideltä järveltä. Erittäin runsas leväkukinta havaittiin vain Sipoon Savijärvellä. Levätilanne jatkuu tyypillisenä vuodenaikaan nähden.

Järvien pintavedet lämpenevät edelleen. Oulun eteläpuolella vesien lämpötilaksi on mitattu 18-23 astetta ja pohjoisempana 13-18 astetta.

Lähde: SYKE

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.