p

Lehtomäki johtamaan kansainvälisen ympäristöhallinnon kehittämistä

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki on nimitetty kansainvälisen ympäristöhallinnon uudistusta valmistelevan ministerityöryhmän puheenjohtajaksi. YK:n ympäristöohjelman UNEPin perustamaan työryhmään kuuluu jäseniä jokaisesta maanosaryhmästä. Lehtomäki edustaa puheenjohtajana teollisuusmaita. Hänen rinnallaan puheenjohtajuudesta vastaa kehitysmaaryhmän edustaja, Kenian ympäristöministeri John Njoroge Mitchuki. UNEPin pääjohtaja toimii ryhmän neuvonantajana, ja ryhmän työhön osallistuvat myös muiden keskeisten YK-tahojen korkean tason edustajat.

"Kansainvälisen ympäristöhallinnon kehittäminen on vastuullinen ja mittava tehtävä. Luonnon kantokyvyn rajat tulevat vastaan kaikkialla. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen, ilmastomuutos ja alueelliset saasteongelmat asettavat myös hallintorakenteen tilanteeseen, jossa uudistukset on tehtävä kansainvälisellä tasolla. Tavoitteenamme on selkeyttää ja vahvistaa YK:n pirstaloitunutta ympäristöhallintoa", ministeri Lehtomäki sanoo.

Ministerityöryhmän ensimmäinen kokous alkaa keskiviikkona 7. heinäkuuta Nairobissa Keniassa. Kokoukseen osallistuu korkean tason edustajia noin 40 valtiosta. Tavoitteena on hyväksyä puheenjohtajien yhteenveto ympäristöhallinnon keskeisistä kipupisteistä ja hallinnon kehittämistarpeista. Yhteenveto luo pohjan syksyn neuvotteluille.

"Tavoitteena on lisäksi päättää tiekartasta, jossa sovitaan seuraavista askeleista kansainvälisen ympäristöhallinnon kehittämiselle. Tiekartasta tulee keskeinen työkalu, jossa huomioidaan myös muut keskeiset kansainväliset kokoukset ja tapahtumat", ministeri Lehtomäki toteaa.

Kansainvälisen ministerityöryhmän on tarkoitus kokoontua kaksi kertaa. Nairobin jälkeen ministerit saapuvat Helsinkiin marraskuussa. Ministereiltä odotetaan aktiivista yhteydenpitoa muihin maihin syksyn 2010 aikana. Kahdenvälisten tapaamisten lisäksi järjestettäneen myös laajempi ministeritapaaminen Nairobin ja Helsingin kokouksen välillä esimerkiksi Nagoyassa lokakuussa pidettävän Biodiversiteettisopimuksen osapuolikokouksen yhteydessä.

"Ensimmäisessä kokouksessa on tarpeellista löytää eniten kannatusta saavat, elinkelpoiset elementit jatkotyölle. Olen varma, että rohkeat ideat tarjoavat mahdollisuuden poliittisesti avoimeen ja mielenkiintoiseen keskusteluun", Lehtomäki sanoo.

Lähde: YM

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.