p

Grönlannin mannerjäätiköltä paljon mittaustietoa

Kolmihenkinen suomalainen tutkimusryhmä palasi Grönlannin mannerjäätikölle suuntautuneelta tutkimusmatkalta 23. heinäkuuta. Noin kolme viikkoa kestäneen retken aikana tutkittiin onnistuneesti Grönlannin lumen fysikaalisia ominaisuuksia sekä auringon säteilyn heijastumista.

Kahdesta Ilmatieteen laitoksen tutkijasta ja yhdestä Geodeettisen laitoksen tutkijasta koostuva ryhmä vietti Grönlannin mannerjäätikön huipulla sijaitsevalla Summit-tutkimusasemalle kolme viikkoa. Kolmiviikkoisen RASCALS-kampanjan aikana tutkittiin Grönlannin lumen fysikaalisia ominaisuuksia sekä auringon säteilyn heijastumista. "Mittaukset sujuivat retken aikana erinomaisesti ja säät olivat pääsääntöisesti loistavat. Varsinkin kahden ensimmäisen viikon aikana säät suosivat, ja säteilysuureista eli mittauksista saapuvasta valosta ja sen heijastumisesta lumesta saatiin käytännössä niin hyviä mittauksia kuin kenttäolosuhteissa on mahdollista", kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Panu Lahtinen.Havainnot tarkentavat satelliittimittausten tuloksia

Retken tavoitteena on parantaa paikan päältä kerätyn aineiston pohjalta satelliittimittausten tarkkuutta erityisesti arktisen lumen ja jään kirkkauden eli albedon osalta. Albedon muutokset vaikuttavat esimerkiksi ilman lämpötilaan lähellä pintaa ja lumen ja jään sulamiseen. Mittausalueille kaivetuista lumikuopista mitattiin myös lumen tiheys-, kosteus-, ja lämpötilaprofiilit ylimmän metrin osalta.

Kampanjan tuloksien avulla tullaan kehittämään tarkempia menetelmiä satelliittihavaintojen tekoon. Mittausten lisäksi kesän aikana kerätään samalta alueelta myös runsas määrä satelliittihavaintoja eri avaruusjärjestöjen kautta. Tarkemmilla satelliittimittauksilla voidaan havaita ilmastonmuutoksen aiheuttamat vaihtelut arktisilla alueilla.

Lue lisää matkasta tutkijoiden ylläpitämästä Vintiöt jäätiköllä -blogista.

Lähde: Ilmatieteen laitos

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.