p

BP: Öljyvuoto tukittu Meksikonlahdella

Öljy-yhtiö BP kertoo saaneensa Meksikonlahden öljyvuodon tukittua. Asiasta kertoi yhtiön edustaja Kent Wells. Tämä on ensimmäinen kerta huhtikuun jälkeen, kun Meksikonlahteen ei vuoda öljyä, kerrotaan yhtiöstä.

Yhtiö asensi alkuviikolla vuotavan öljylähteen päälle uuden, aiempaa tiiviimmän kuvun, jonka on tarkoitus lopettaa öljyn pulppuaminen mereen. Laitteen testaaminen on kuitenkin viivästynyt moneen otteeseen. BP on aloittanut uuden kuvun toimivuuden testaamisen eilen.

Testin aikana öljyn virtausta rajoitetaan asteittain. Samalla seurataan paineen nousua kuvun sisällä ja porauskuilussa. Jo torstai-iltana kaikki venttiilit saatiin suljettua, ja öljyvuoto mereen lakkasi.

Tämä on tähän asti merkittävin askel vuodon pysäyttämisessä. BP:n varajohtajan Kent Wellsin mukaan öljyvuodon pysähtyminen on hyvin rohkaisevaa, mutta vielä on liian aikaista sanoa, onko vuoto tyrehdytetty täysin.

Uusi kupu kiinnitettiin öljyvuodon päälle pari päivää sitten. Se korvasi edellisen tulpan, joka asetettiin paikoilleen kesäkuussa. Kuvun avulla öljy toivotaan voitavan kerätä talteen ja siirtää ylös laivojen kuljetettavaksi.

Meksikonlahden öljyvuoto alkoi Deepwater Horizon -porauslautan räjähdyksestä ja uppoamisesta huhtikuun lopulla. Arvioiden mukaan öljyä on vuotanut Meksikonlahteen yhteensä jopa yli 650 miljoonaa litraa.

HS, TS, YLE

Katso USTREAM LIVE videokuvaa paikanpäältä »»

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.