p

Ympäristöpalkinnot Ilkka Hanskille ja Jan Vapaavuorelle

Akatemiaprofessori Ilkka Hanski on saanut tämänvuotisen Suomen luonnonsuojeluliiton Ympäristöpalkinon. Ensimmäistä kertaa jaetun Ympäristöavaus –palkinnon sai puolestaan ministeri Jan Vapaavuori.

Suomen luonnonsuojeluliiton perustamispaikalla Helsingin Säätytalossa pidetyssä palkitsemistilaisuudessa palkinnon luovutti Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Ilkka Hanski sai vuodesta 1980 alkaen jaetun palkinnon uuden ekologisen ymmärryksen kehittämisestä ja esiintuomisesta. Hanskin palkitseminen ajoittui luonnon monimuotoisuutta esille tuovaan LUMO2010 –vuoteen, jonka suojelijana on tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Ilkka Hanski on kansainvälisestikin arvostetuimpia suomalaisia tieteilijöitä. Hänet valittiin huhtikuussa myös Yhdysvaltojen tiedeakatemiaan. Hanskin tutkimusryhmä tutkii pirstoutuneissa elinympäristöissä elävien lajien biologiaa ja pyrkii näin edistämään luonnonsuojeluun soveltuvan metapopulaatiobiologian tutkimusta.

Ensimmäistä kertaa jaettu Ympäristöavaus -palkinto on tarkoitettu yksittäisten, mutta merkittävien ympäristötekojen huomioimiseen.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori on osoittanut selkärankaa puolustaessaan maankäyttö- ja rakennuslakia. Varsinainen palkitsemisen syy oli kuitenkin Helsingin Sanomien Sunnuntaidebatissa 14.2.2010 julkaistu kirjoitus, jossa hän esitti ilmasto- ja energiaministeriön perustamista.

Liitto valitsi myös kaksi uutta Kunnianorppaa. He ovat Juha Taskinen ja Seppo Leinonen. Aiemmin on Kunnianorpaksi valittu graafikko, professori Erik Bruun.

Juha Taskinen on tunnetuimpia saimaannorpan suojelijoita, joka on sanoillaan ja kuvillaan tuonut norpan hädänalaista tilannetta suomalaisten tietoisuuteen jo 30 vuoden ajan. Hänen työnsä on laajentunut Saimaalta ja ylittänyt rajoja monin tavoin.

Seppo Leinonen on piirtänyt terävästi kuvaa Suomen luonnon muuttumisesta ja ollut aina luonnon puolella. Hänen kädenjälkensä on näkynyt suomalaisen luonnonsuojelun visuaalisessa ilmessä vuosikymmenten ajan. Leinosen osuvat puhekuplat ovat antaneet äänen myös metsän hiljaisille.

Lähde: Suomen luonnonsuojeluliitto

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.