p

Ydinvoima historiaan - ei vientiin! Toimintapäivät pe 18 - la 19. kesäkuuta

"Ydinvoima historiaan - ei vientiin! Lähetä terveisesi kansanedustajalle."

Osallistu Suomen huomiotaherättävimpään flash mob -tempaukseen omalla paikkakunnallasi pe 18. tai la 19. kesäkuuta! Eduskunta saattaa äänestää ydinvoimasta jo kesä-heinäkuun vaihteessa. Nyt on siis aika vaikuttaa kansanedustajiin kaikin keinoin.

Tänään perjantaina 18.6. ja huomenna lauantaina 19. kesäkuuta Klo 12:00 alkaen tapahtuu ympäri Suomea, ehkä myös sinun paikkakunnallasi! Toimintapäivänä muodostetaan maassa makaavista ihmisistä noin 40 hengen voimin ihmisbanderolli, josta muodostuu ydinvoiman säteilystä varoittava merkki ja muita ydinvoiman vastaisia viestejä riippuen osallistujamäärästä. Osalla paikkakunnista voi kuvauttaa itsensä ja viestinsä kansanedustajille. Tavoitteena on vaikuttaa oman vaalipiirin kansanedustajiin näkymällä paikallismediassa sekä viestimällä suoraan kansanedustajille.

Jokaisella paikkakunnalla on oma tapahtumakutsu Facebookissa »»


Into Eternity -dokumenttielokuvaa esitetään monilla paikkakunnilla.

Yhteispohjoismaisena tuotantona toteutettu dokumenttielokuva Into Eternity on kuvattu Onkalossa ja se pohtii loppusijoituksen moraalisia kysymyksiä ja sitä, miten tieto ydinjätehaudasta siirretään seuraaville sukupolville.

Lisätietoja elokuvasta »»

Ydinvoimapäätöstä ollaan tekemässä puutteellisin tiedoin

Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Greenpeace pitävät tilannetta mahdottomana: Eduskunnan on joko hylättävä hakemukset suoralta kädeltä perusteiden puuttuessa tai edellytettävä selvitysten tekemistä ennen päätöstä.

"On tyrmistyttävää, että tämän kokoluokan energiapäätöstä tehdään sokkona, ilman selvityksiä päätösten keskeisistä vaikutuksista. Ydinvoimalupaa ei voida perua, kun se on kerran myönnetty. On erikoista, että ministeriöstä ei suostuta kommentoimaan asiaa. Vaadimme Pekkariselta selitystä siitä, mitä selvitysten puuttumisella peitellään", Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius toteaa.

"Kahden suuren ydinreaktorin rakentaminen johtaisi ydinsähkön mittavaan vientiin, mitä sen enempää kansanedustajat kuin tavalliset kansalaisetkaan eivät ole valmiita hyväksymään. Ydinvoiman lisärakentamisella saavutettavat päästövähennykset olisivat huomattavasti pienempiä kuin ministerit ovat uskotelleet. Kun ydinvoimapäätöstä ei voinut perustella tosiasioilla, jätettiin tosiasiat selvittämättä", sanoo Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta.

"Perustavien selvitysten puuttuminen ydinvoimapäätöksestä osoittaa kiistatta, ettei eduskunta ole tekemässä ydinvoimapäätöstä tosiasioiden pohjalta. Ydinvoimaa ajetaan läpi, koska osa valtakunnan päättäjistä on sitoutunut siihen tunnetasolla. Ei tässä ole kysymys yhteiskunnan kokonaisedusta, vaan hedonistisesta omien halujen tyydyttämisestä, joka tehdään koko kansakunnan kustannuksella", Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristönsuojelupäällikkö Jouni Nissinen toteaa.

Ydinvoimapäätösten valmistelussa ei ole myöskään selvitetty eri energiavaihtoehtoja. Suomen sähköntarve voidaan kattaa myös lisäämällä esimerkiksi biosähköä, tuulivoimaa ja energiatehokkuutta sekä korvaamalla sähkölämmitystä. Hallitus on kuitenkin ajanut eduskunnan nurkkaan kieltäytymällä tarkastelemasta mitään muita vaihtoehtoja kuin kahta uutta ydinreaktoria.

Ympäristöjärjestöjen ja poliittisten nuorisojärjestöjen Äänestä ydinvoima historiaan -kampanjaan on sitoutunut jo yli 30 000 suomalaista. Vain 20 prosenttia suomalaisista kannattaa hallituksen esitystä kahdesta uudesta ydinreaktorista.