p

Seuraavan IPCC:n arviointiraportin kirjoittajat julkaistu

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC on julkaissut viidennen arviointiraportin kirjoittajien nimet. Mukana on Ilmatieteen laitoksen professori Veli-Matti Kermisen lisäksi kolme muuta tutkijaa Suomesta. Viides ilmastoraportti on tarkoitus julkaista vuonna 2014.

IPCC:n viidennen arvointiraportin 831 kirjoittajaa valittiin 3000 ehdokkaan joukosta, joita maat ja organisaatiot olivat esittäneet. Nyt valituista kirjoittajista neljä on Suomesta. Valittuja kirjoittajia ovat Ilmatieteen laitoksen professori Veli-Matti Kermisen lisäksi Kaija Hakala Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta, Timothy Carter Suomen ympäristökeskuksesta ja Gert-Jan Nabuurs Euroopan metsäinstituutista (EFI). Veli-Matti Kerminen on kirjoittamassa lukua 7, joka käsittelee pilviä ja aerosoleja. Toisin kuin kasvihuonekaasuilla, ilmakehän pienhiukkasilla oletetaan olevan globaalia ilmastoa viilentävä vaikutus.

IPCC kokoaa tieteellistä tietoa ilmastonmuutoksesta

IPCC:n tavoitteena on tuottaa tieteellistä perustietoa ilmastopolitiikkaa koskevaa kansallista ja kansainvälistä päätöksentekoa varten. IPCC ei tee uutta ilmastonmuutostutkimusta, vaan analysoi ja kokoaa yhteen olemassa olevaa tieteellistä tietoa. Tähän mennessä IPCC on julkaissut neljä arviointiraporttia ilmaston menneestä ja tulevasta tilasta, vaikutuksista ja torjunnasta. Ilmastonmuutoksen fysikaalinen perusta on vahva, mutta ilmastonmuutoksen vaikutuksiin liittyy enemmän epävarmuuksia. Parhaillaan IPCC työskentelee viidennen ilmastoraportin kanssa. Se on tarkoitus julkaista vuonna 2014.

Ilmastopoliittisen päätöksenteon tueksi IPCC valmistelee ilmastonmuutosraportteja tutkijaryhmissä. Ryhmät keräävät ja arvioivat julkaistua tieteellistä tietoa ilmastonmuutoksesta, sen vaikutuksista ja hillitsemismahdollisuuksista sekä siihen sopeutumisesta. IPCC ei siis tee uutta ilmastonmuutostutkimusta, vaan analysoi ja kokoaa yhteen olemassa olevaa tieteellistä tietoa. Se ei myöskään ehdota ilmastopoliittisia vaihtoehtoja. Suomessa IPCC-työstä vastaa ympäristöministeriön asettama IPCC-työryhmä, joka kokoaa yhteen alan tutkijat ja eri ministeriöiden edustajat. Suomen IPCC-työryhmän puheenjohtajana toimii Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.

IPCC:n perustivat vuonna 1988 Maailman ilmatieteen järjestö WMO ja YK:n ympäristöohjelma UNEP. Päätös paneelin muodostamisesta syntyi jo vuonna 1979 Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n järjestämässä ensimmäisessä Maailman ilmastokonferenssissa.

Lähde: Ilmatieteen laitos

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.