p

Merien muutoksilla dramaattisia vaikutuksia ihmisille


Ensimmäisessä kattavassa selvityksessä ilmastonmuutoksen vaikutuksista valtameriin, todettiin merien olevan muuttumassa nopeudella, jota ei ole koettu miljooniin vuosiin.

Tutkijat toteavat, että ihmisen aiheuttamat kasvihuonekaasut saavat aikaan peruuttamat-tomia ja dramaattisia muutoksia valtamerten toimintaan, joilla voi olla kohtalokkaita seura-uksia sadoille miljoonille ihmisille kaikkialla maailmassa.

Tutkimuksen toteutti yhteistyössä maailman johtavat meritutkijat Queenslandin yliopistosta Australiasta ja North Carolinan yliopistosta USA:sta. (University of Queensland in Australia, ja University of North Carolina at Chapel Hill, USA.)

Professori Ove Høegh-Guldberg raportin johtava kirjoittaja Queenslandin yliopistosta Australiasta sanoo, -havainnoilla on valtavia vaikutuksia ihmisille erityisesti jos suuntaus jatkuu.

Høegh-Guldberg mainitsee, -valtameret tuottavat puolet hengittämästämme hapesta ja niihin imeytyy 30% ihmisen tuottamasta CO2 päästöistä. On aivan selvää, ettei Maapallo toimi ilman valtameriä.

Tutkija varoittaa, - voimme pian nähdä äkillisiä ja odottamattomia muutoksia meriekosysteemissä, joilla on vakavia vaikutuksia myös ihmisten yleiseen hyvinvointiin, mukaan luettuna maapallon biokapasiteetin tuotanto. "Tämä on lisätodiste siitä, että olemme hyvää vauhtia menossa seuraavaa suurta sukupuuttoaaltoa kohti".

Menneillään on valtava muutos. Olemme siirtymässä hyvistä merellisistä palveluista, joista ihmiskunta on riippuvainen aikaan, jossa kohdataan vakavia ongelmia. Jatkuessaan merien tilan heikkeneminen luo suuria haasteita ja kustannuksia yhteiskunnille joka puolilla maailmaa.

Selvityksen mukaan merien tilan nopea heikkeneminen johtuu valtamerien lämpenemisestä ja happamoitumisesta, joka heikentää meren kykyä toimia hiilinieluna. Ne vaikuttavat myös veden kiertoa meressä hidastavasti (merivirtauksia), jolloin syntyy katvealueita. Näistä seuraa suuria muutoksia meriekosysteemissä mm. hupenevia koralliriuttoja, meriruohon ja mangrove alueiden vähenemistä, haittavaikutuksia ravintoketjuun, sekä moniin muutoksiin meren elämässä, aiheuttaen useammin myös tauteja ja tuholaisia meren eliöihin.

Raportin toinen kirjoittaja John F. Bruno, apulaisprofessori North Carolinan yliopistosta kertoo, -kasvihuonekaasupäästöt saavat aikaan monia fysikaalisia ja geokemiallisia muutoksia maapallon valtamerissä ennennäkemättömällä tavalla, jota ei olla koettu miljooniin vuosiin. "Tämä aiheuttaa olennaisia ja suuria muutoksia valtameren systeemin toimintaan".

"Olemme yhtä mieltä siitä, että maailman merien ekosysteemit ovat lähestymässä pistettä, jossa muutokset ovat peruuttamattomia. Kiihtyvä muutos vaikuttaa myös muihin järjestelmiin, joiden tuloksia meillä ei todellakaan ole mahdollista ennustaa." huomauttaa Bruno

Raportin kirjoittajat kehottavat, ”Nämä tulokset korostavat maailman johtajia kiireellisesti toimimaan kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamiseksi. Tieteen laiminlyönti, ei ole vaihtoehto"

Lähde: ScienceDaily (Tutkimus on julkaistu Science-lehdessä)

Aikaisemmin:
Meret ilmaisevat ilmastonmuutoksen vaikutukset

Katso uusi 22.6.2011 julkaistu tutkimus:
Valtameriä uhkaa "globaalisti merkittävä" merilajien sukupuutto

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.